Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Potatisgratäng i portionskokott

Vid en middag i vintras när jag hade gjort en vanlig stor potatisgratäng kom vi på att vi skulle pröva att tillaga potatisgratäng i portionskokotter.

När vi diskuterade ostens vara eller inte vara i en potatisgratäng kom vi även på att pröva att använda parmesan i stället för vanlig ost, som jag brukar utesluta. Det blev både vackert och gott och de här portionskokotterna gör vi gärna när vi har middagar, särskilt till en god stek.

Här har jag serverat dem tillsammans med underbar lammrostbiff som stekts först på hög värme i grillpanna och därefter på låg värme i ugnen för att bli perfekt saftiga och rosa.

Du hittar tillbehör att botanisera bland på den här länken eller i kategorierna i kolumnen till höger, där du även har intressanta kategorier som såser, röror & kryddsmör eller varför inte desserter & efterrätter.

Du behöver för 4 personer:potatisgratin i kokott Katinkas Kitchen (1)

Potatis, skalad och tunt skivad – beräkna ca 2 potatisar per person

salt och peppar

2-3 vitlöksklyftor

1 1/2 – 2 dl riven parmesan

drygt 3 dl grädde

en klick smör

Gör så här:

Smörj portionskokotterna med smör i botten och på insidan.

Lägg i en omgång skivad potatis, pressa lite vitlök över, lägg i lite riven parmesanost, salta och peppra och lägg på ett nytt lager potatis. Upprepa tills formarna är nästan fulla. Jag brukar lägga ungefär två lager potatis mellan varje varv av vitlök, kryddor och ost. Avsluta efter det sista lagret potatis med parmesan, salt, peppar. Häll grädde över och lägg gärna en klick smör överst. Ställ in i ugnen på ca 150-175 grader att gräddas i ca 45 minuter. På slutet kan du höja temperaturen till 175-200 grader för att ge gratängerna lite färg men utan att de bränns. Gratängerna är klara när potatisen är helt mjuk när du sticker en sticka eller knivspets igenom gratängen. Gratängerna ska vara härligt krämiga med angenäm sälta.

Servera med det kött eller fisk du valt och de goda tillbehör du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply