Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Fiskfiléer med pesto

Det här är ett favoritrecept. Det är en verkligt lättlagad och samtidigt otroligt god rätt, som jag gärna gör både till vardags och till fest. Här har jag serverat de pestofyllda fiskfiléerna med smörslungad spenat, balsamicostekta tomater och kokt potatis av någon god sort, t.ex. Amandine eller Mandelpotatis.

Det går utmärkt att förbereda fisken så att formen står klar att ställa in i ugnen ca 15 minuter innan servering.

Du behöver för ca 4 personer:

Beräkna ca 170-200 gram fisk per person – här har jag tagit 3 filéer av bergtunga per person Pesto av god sort, 1-2 tsk per fiskfilé (ibland tar jag ruccolapesto när jag får tag på det, blir en mild och fin smak. Då gör jag gärna tomaterna med ruccola, som syns på bilden) ca 30 gram smör 1-2 dl vitt vin lite peppar (salt behövs inte eftersom peston brukar vara ganska salt) Färsk bladspenat – tänk på att den sjunker ihop till ingenting, så det går åt ganska mycket en rejäl klick smör 1-2 askar cocktailtomater skurna i halvor ev. lite strimlad salladslök 2-3 msk olivolja någon msk god balsamvinäger

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form. Lägg en klick pesto på ena halvan av varje fiskfilé och vik filén på mitten så peston ligger som en fyllning inuti den vikta filén. Arrangera dem vackert i ugnsformen. Lägg en klick smör på varje fisk. Häll vinet runt om. Hit kan du med fördel förbereda. När det så är dags att servera och fisken står i ugnen och potatisen nästan är färdigkokad hettar du upp oljan i en stekpanna och fräser hastigt cocktailtomaterna, gärna med lite hackad salladslök, så att de precis mjuknar. Häll avslutningsvis över balsamvinäger, salta och peppra och häll upp i en serveringsskål. Hetta upp en rejäl klick smör med en aning olivolja i stekpannan (du kan ta samma), lägg i bladspenaten och rör runt hastigt, lägg ev. ett lock över ett litet tag för att få spenaten att precis falla ihop men inte mer. Salta och peppra, och riv ev. lite muskot över. Häll upp i en serveringsskål. Servera fisken direkt tillsammans med tillbehören. Det är gott att pressa potatisen till den här rätten så man kan suga upp den goda såsen. Eller så kan man göra som jag gjort på bilden – servera med ett gott bröd att suga upp såsen med.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply