Gnocchi di patate – med tomatsås

IMG_2864

Gnocchi di patate är potatispasta som framför allt görs i norra Italien.IMG_2862

Gnocchi uttalas med ett hårt mjukt gn i början och sedan ett hårt k. Det är mer lättlagat än man tror, och barnen brukar tycka det är jättekul att vara med och rulla gnocchisarna. Sedan älskar de att äta dem – en stor favorit, vare sig de serveras med tomatsås och parmesanost eller med en gräddig gorgonzolasås, eventuellt med spenat i.

Koka några lagrade potatisar mjuka. Skala dem om du inte kokade dem skalade.  Låt svalna lite och pressa dem ner i en IMG_2852bunke där du låter potatisen svalna av innan du blandar i några deciliter vetemjöl – gärna durumvete – och ett ägg och en äggula samt lite salt. Rör ihop till en deg. Du kanske behöver lite mer mjöl, eller lite mer ägg? Det är svårt att ange exakta mått i det här receptet, eftersom det till stor del beror på hur fuktig potatisen är. Degen blir ganska kladdig, men det rår du på med hjälp av att mjöla händerna när du rullar dina gnocchis. Ta en liten klick deg i fingrarna och rulla mellan fingrarna till lite avlånga klumpar. Lägg på en skärbräda som du mjölat innan så de inte fastnar. Här kan du behöva pausa för att koka ihop en enkel men mustigt god IMG_2861tomatsås eller smälta ner gorgonzola i grädde, ev. med lite bladspenat eller hackad spenat i. Se nedan för båda recepten.

Koka upp en stor kastrull med vatten. När du ska koka dina gnocchis lägger du försiktigt i dem. Det går mycket fort att koka dem och är busenkelt – eftersom de flyter upp när de är klara!! Brukar bara ta en till två minuter. Häll av dem i durkslag och blanda med tomatsåsen du kokat enligt receptet nedan. Alternativt kan man bara hälla lite olivolja över dem och riva god parmesan över och bara äta dem så enkelt naturella som möjligt.

Till tomatsåsen:IMG_2859

Koka en enkel men mustigt god tomatsås:

1-2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

olivolja, några msk

Passerade tomater, 1 pkt (eller fler beroende på hur mycket gnocchi du gjort) alt. ca 700 gram färska tomater, tvättade och skurna i klyftor eller bitar (om du använder cocktailtomater räcker det att du delar på dem) IMG_2864

Ev. lite tomatpuré

Gärna en kvarts till en halv buljongtärning, ekologisk vegetabilisk helst

1 tsk socker, gärna råsocker

Örtkrydda efter tillgång och smak (timjan, herbs de Provence, rosmarin, basilika, oregano…)

salt och peppar

Gör så här:

Fräs vitlöken i olivoljan på låg till mellanhög värme. Häll i de färska eller passerade tomaterna, tomatpurén, socker och örtkryddor och smula i buljongtärning. Låt koka ihop ett tag så smakerna blandas. Det här behöver inte ta så lång tid, men den mår även bra av att stå och koka på låg värme ett tag. Den går alldeles utmärkt att göra iordning i förväg. Jag gör ofta dubbel eller trippel sats och fryser in så jag har till en snabb middag vid ett senare tillfälle. Den blir bara godare av att stå till sig!

Häll dina nygjorda nykokta gnocchis i tomatsåsen och rör runt, servera med mycket nyriven parmesan och några tag på pepparkvarnen. En garanterad succé bland både barn och vuxna! Jag brukar servera en sallad elelr kokta bönor eller broccoli till – både för nyttigheten, men även för färgens skull.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera