Rotfruktssallad med chèvre

Under förberedelserna för en trevlig fest hos goda vänner gjorde en av de fixande medgästerna den här underbara rotfruktssalladen till lunch åt oss festfixare.

Blandade rotfrukter kokades och serverades med chèvre, rostade pinjenötter, olivolja och gott bröd. Rotfrukter väljes efter tillgång och smak, och man kan välja att koka dem som här eller rosta dem i ugnen.  

Det blir en ljummen sallad som passar utmärkt till lunch, brunch eller en fräsch middag alternativt som tillbehör till kött, fisk eller kyckling.

Den renläriga vegeterianen utesluter kanske chèvren och ersätter den med någon form av tofu – då blir det även en utmärkt vegansk rätt:)

Du behöver till ca 4-8 personer (beroende på om du serverar den som sallad eller tillbehör och beroende på hur många av rotfrukterna du tar av):

välj några eller alla av följande rotfrukter:

1 kålrot, skalad och skuren i bitar

1 sellerirot, skalad och skuren i bitar

1 knippe/påse rödbetor, borstad om ska ugnsrostas annars kokas hel och skalas efter kokning (se bilden)

5-6 morötter, skalade och skurna i bitar

5-6 palsternackor, skalade och skurna i bitar

5-6 persiljerötter, skalade och skurna i bitar

chèvre – beräkna ca 50-75 gram per person

olivolja

salt och peppar

1-2 påsar pinjenötter

gärna färsk persilja, basilika, mejram, körvel eller timjan

Gör så här:

Skala och skär rotfrukterna i bitar, tärningar på ca 2 cm. Det kan vara bra att tänka på att palternackor och persiljerötter (som liknar palsternackor i både form och smak) mjuknar snabbare än de andra rotfrukterna. Skär dem därför gärna i lite större bitar än de andra som kräver längre tillagningstid. Koka dem i saltat vatten. Rödbetorna får du koka i separat vatten för att de inte ska färga allt med sin vackra röda färg. När rotfrukterna mjuknat häller du av dem och fortsätter enligt receptet nedan, efter beskrivningen på hur du gör om du ska ugnsrosta rotfrukterna i stället.

Väljer du att rosta dem i ugnen lägger du dem först i en stor skål, ringlar olivolja över och saltar, rör runt ordentligt så alla bitar får olja och salt på sig innan du stjälper upp allt på en ugnsplåt. Rosta i ugnen på 175-200 grader i ca 30 minuter. Känn så att rotfrukterna mjuknat.

Lägg upp rotfrukterna på ett vackert fat eller i en skål. Smula i chèvre, rosta pinjenötter i en torr stekpanna så de tar lite färg men inte blir brända. Strö dem över. Ringla olivolja över och dekorera gärna med hackad persilja (här är det den slätbladiga som jag tycker har finare smak) eller någon annan örtkrydda, t.ex. basilika, mejram, körvel eller timjan. Den intresserade kan läsa mer om örtkryddor på den här länken:

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Kommentera