Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Gnocchi di patate – med gorgonzolasås
Categories: ÄGG, ITALIENSKT, PASTA, POTATIS

IMG_0062

Gnocchi di patate är potatispasta som framför allt görs i norra Italien. Gnocchi uttalas med ett hårt mjukt gn i början och sedan ett hårt k. Det är mer lättlagat än man tror, och barnen brukar tycka det är jättekul att vara med och rulla gnocchisarna. Sedan älskar de att äta dem – en stor favorit, vare sig de serveras med tomatsås och parmesanost eller med en gräddig gorgonzolasås, eventuellt med spenat i.

På bilden har jag faktiskt använt färdiglagade gnocchi i Alperna efter en hel dags IMG_0064skidåkning – praktiskt, mättande och gott. De serverades med en härlig vitlöksdoftande tomatsallad och fräsch grönsallad.

Du behöver till ca 4 personer:

3-4 potatisar (det ska vara vällagrade stärkelserika potatisar till den här rätten – färskpotatis funkar inte så bra)

ca 3-5 dl vetemjöl, gärna durumvetemjöl (ta den mindre mängden först – mängden som går åt beror på hur mycket vätska det är i potatisarna)

1/2 tsk salt

1 ägg

1 äggula

Gör så här: 

Koka potatisarna mjuka. Skala dem om du inte kokade dem skalade.  Låt svalna lite och pressa dem ner i en bunke där du låter potatisen svalna av innan du blandar i mjölet – och ett ägg och en äggula samt lite salt. Rör ihop till en deg. Du kanske behöver lite mer mjöl, eller lite mer ägg?

Det är svårt att ange exakta mått i det här receptet, eftersom det till stor del beror på hur fuktig potatisen är. Degen blir ganska kladdig, men det rår du på med hjälp av att mjöla händerna när du rullar dina gnocchis.

Ta en liten klick deg i fingrarna och rulla mellan fingrarna till lite avlånga klumpar. Lägg på en skärbräda som du mjölat innan så de inte fastnar.

Här kan du behöva pausa för att koka ihop en enkel men mustigt god tomatsås enligt det andra gnocchi-receptet här på Katinkas Kitchen eller smälta ner gorgonzola i grädde, ev. med lite bladspenat eller hackad spenat i. Se nedan för recept.

Koka upp en stor kastrull med vatten. När du ska koka dina gnocchis lägger du försiktigt i dem. Det går mycket fort att koka dem och är busenkelt – eftersom de flyter upp när de är klara!! Brukar bara ta en till två minuter. Häll av dem i durkslag och blanda med gorgonzolasåsen du gjort enligt receptet nedan. Alternativt kan man bara hälla lite olivolja över dem och riva god parmesan över och bara äta dem så enkelt naturella som möjligt. Annars kommer här recepten på såserna:

Gorgonzolasås

Om du väljer gorgonzolasåsen har du valt ett gott och snabblagat alternativ.

Du behöver:

1 1/2 – 2 dl grädde

en vitlöksklyfta, skalad och skuren på längden i två halvor

ca 200 gram gorgonzola, skuren i bitar

peppar och ev. salt (beroende på hur salt osten är – smaka av)

ev. 1-2 dl hackad bladspenat (går utmärkt med frusen)

Gör så här:

Häll grädden i en kastrull och lägg i vitlöksklyftan skuren på längden. Den ger en mild och fin vitlökssmak.

Sätt kastrullen över låg till medelhög värme, lägg i gorgonzola skuren i bitar och ev. lite hackad spenat –både gott och lite nyttigare, men blir även bra utan spenaten.

Låt värma så osten smälter och såsen är varm. Lägg i dina hemgjorda nykokta gnocchisar och rör runt – servera!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply