Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Ananas & melon i kokoslag

Det här är en thai-inspirerad efterrätt som jag brukar ha med som avslutning på thaimiddagar eller vid de thaimatlagningskurser jag hållit genom åren.

Jag fick upp ögonen för thailändsk mat när jag jobbade som flygvärdinna på SAS godare tider, då vi hade härliga stopp i t.ex. Bangkok. Maten var ljuvlig och mycket fräschare än den i och för sig härliga thaimat vi nu kan finna i Sverige. Men mitt intresse för detta smakrika kök väcktes redan för över 20 år sedan då jag fick smaka riktigt god thailändsk mat hos vänner i New York. Jag har sedan dess lagat en mängd thailändsk mat, och alla övernattningar i Bangkok gav mig mer inspiration och råvaror som jag släpade hem. Numera finner vi dem här hemma, till och med i våra vanliga mataffärer.

För den här efterrätten behövs bara kokosmjölk som blandas med en sockerlag som jag kokar på råsocker för smakens skull. I kokoslagen läggs bitar av färsk ananas och melon. Det hela ställs riktigt kallt och vid servering lägger man i isbitar. Det blir särskilt fräscht och läskande sommartid, men passar även väldigt bra under vinterhalvåret efter den heta thailändska maten. Fler thairecept kommer!

Du behöver för ca 6-8 personer:

1 färsk ananan

1 honungsmelon, Galiamelon eller nätmelon

1 1/2 – 2 dl socker (helst råsocker, om du skippar sockerlagen helt får du en nyttigare fräsch efterrätt)

1 1/2 – 2 dl vatten (lika mycket som sockermängden)

2 burkar kokosnjölk

isbitar vid servering

den som vill dekorera vackert kan dels använda sig av orkidékvistar som oftast finns att köpa i asiatiska affärer, eller strimlad mynta som strös över rätten

Gör så här:

Koka först sockerlagen med lika stor mängd socker som vatten. Jag brukar koka den större mängden och sedan smaka av när jag blandar med kokosmjölken.

Låt sockerlagen svalna. Häll upp kokosmjölken i en skål och vispa ordentligt så att den tjocka kokosgrädden som brukar hamna i ena änden av burken blandas med den mjölkvita vätskan. Vispa i sockerlagen.

Skala frukterna och skär i bitar, ca 2×2 cm. Lägg bitarna i lagen och ställ svalt.

När det är dags att servera tar du fram skålen, lägger i isbitar i den mängd du önskar och serverar direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply