Tom Yam Kung – het & syrlig soppa med kungsräkor

Det här är en härlig thailändsk soppa på klar buljong med chilibett och limesyra. Tigerräkor är ju inte så politiskt korrekt numera, men ibland hittar jag riktigt fina ekologiska rättvisemärkta ”bra” tigerräkor på Coop. Jag har lärt mig att det finns MSC-märkta kungsräkor som är bra för miljö och människor.

Den ambitiöse thaimatlagaren gör sin kycklingbuljong själv så den får den rätta thailändska smaken. Som en genväg tar jag ibland en färdig kycklingbuljong eller – fond och thai-ifierar den genom att låta den koka med citrongräs, vitlök, limeblad, ingefära, galangal och gärna rättika.

Du finner receptet till både den äkta thailändska buljongen och snabbversionen här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger eller gå in i kategorin Asiatiskt & Thailändskt i kolumnen till höger.

Här kan du läsa mer om de olika karaktäristiska thailändska ingredienserna: http://katinkaskitchen.com/?p=14997

Du behöver för ca 4-6 personer, beroende på om det är förrätt eller huvudrätt:

2 liter thailändsk kycklingbuljong

ca 300-400 gram tiger- eller kungsräkor

3 st makrutblad/limeblad, delade på längden

2-4 msk Nam Pla (thailändsk fisksås)

2 st. stora torkade chilifrukter (prik haeng), lätt rostade i torr stekpanna – uteslut dem om du inte kan finna dem

3 msk thailändsk chilipasta, Nam Prik Pao

1 tsk hela svartpepparkorn

1 burk straw mushrooms (finns i asiatiska butiker)

1 dl färsk koriander

Gör så här:

Koka upp buljongen som du tillagat enligt receptet på länken ovan. Det är viktigt att den har alla de thailändska smakerna.

Tillsätt Nam Pla (thailändsk fisksås), lime- eller citronjuice och chilipastan (Nam Prik Pao). Låt koka upp och tillsätt chilin samt svampen (straw mushrooms). Låt småkoka i tre minuter. Smaka av så att smakerna är balanserade mellan det salta, det starka, det syrliga.

Lägg i räkorna och låt koka upp så att räkorna precis blir kokta, men inte mer. Då blir de bara sega. Använder du färska/okokta räkor ser du på färgen när de är klara – de gråa räkorna blir rosa. Använder du redan kokta räkor ska de bara precis bli varma. Lägg i koriander och servera direkt med korianderblad i varje skål som dekoration.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas (Thai-) Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*