Spicy Thai tuna snack

Spicy Thai Tuna Snack

 

Det här är en riktig favorit som brukar vara mycket uppskattad av gästerna. Frågan är vad den här rätten ska kallas. Den är som en tonfisksallad som är full av thailändska härliga smaker. Jag blandar tonfisk på burk med hackad schalottenlök, vitlök, salladslök, chili, jordnötter, kokos, koriander och limejuice och serverar den i salladsblad som förrätt eller drinktilltugg. Helst ställer jag fram ett fat med salladsblad som små kupor av isbergssallad och ett annat vackert fat med tonfiskröran. Det blir ett välsmakande trevligt sätt att umgås över en drink före maten. Namnförslag emottages tacksamt!

Du behöver för ca 6 personer:

2 burkar tonfisk i vatten

4-6 stjälkar salladslök (kallas ibland även vårlök eller till och med höstlök:), strimlade

2-3 vitlöksklyftor, skalade och hackade

3-4 schalottenlökar, skalade och hackade

1 dl jordnötter (man kan ta lite mer om man vill – smaka av)

1 dl riven kokos (kan också ökas på – smaka av)

1 dl färsk koriander, hackad (även den kan man ta mer av)

1-2 färska röda chilifrukter, vener och kärnor borttagna, hackade (ta lite i taget – smaka av)

2-4 limefrukter, saften av (ta även här lite i taget och pröva dig fram så smakerna blir bra)

1 huvud isbergssallad (om du tar annan sallad ska den helst vara av sådan form att man kan göra som små skålar av den, eller i vart fall kunna rulla in tonfiskröran eller lägga den på salladsbladen)

Gör så här:

Blanda den avrunna tonfisken med alla övriga ingredienser i en skål. Smaka av så att du har bra balans mellan hettan från chilin, sötman från kokosen och jordnötterna, sältan från jordnötterna och löken(! – ja, lök och vitlök ger en känsla av sälta när det blandas i så här) och syrligheten från limejuicen. Låt stå ett tag så smakerna blandas medan du gör i ordning salladsbladen.

Skölj salladen och kör den sedan helst i en salladsslunga så den blir torr. Det är helt fantastiskt hur mycket vatten man blir av med då – det var det som fick mig att inse att den pryl jag ansett vara en av de mest onödiga i ett kök i själva verket hör till de mest oumbärliga:)

Lägg upp salladsblad och tonfiskblandningen på fat eller lägg upp i bladen och servera portionsvis.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera