Små rårakor med sik- eller löjrom


Rårakor är egentligen den svenska varianten av schweizisk rösti.

Jag gillar att steka dem som små plättar, små, tunna och frasiga och serverar dem gärna med sik- eller löjrom (även betydligt billigare ishavsrom fungerar alldeles utmärkt till), en klick crème fraîche och finhackad eller strimlad god lök – helst schalottenlök eller rödlök. De är lika goda som förrätt, huvudrätt eller drinktilltugg/tapas före maten, och jag kan tycka att de passar särskilt bra till helger som påsk och midsommar. Sikrommen är ett billigare och alldeles utmärkt alternativ till den goda men vansinnigt dyra löjrommen. Sikrom har också små korn och känns mer genuint än den färgade stenbitsrommen. Ta den rom du gillar – eller ingen alls. Kanske lite rökt kött, rökt lax, stekt svamp eller… endast din fantasi sätter gränsen.

De här kan man servera som en god förrätt eller som en enkel men lite lyxig vardagsmiddag. Kall god öl tycker jag passar till, fast en Riesling skulle nog fungera också.

Du behöver för 4 personer: 

6-8 potatisar, grovrivna (gör du dem till förrätt eller snacks/drinktilltugg tar du färre)

Gör så här: 

Ta några potatisar – lagrade blir bäst eftersom de innehåller mer stärkelse än färskpotatis, skala potatisen och riv den på rivjärn. Jag föredrar att riva den lite grövre. Hetta upp olja och smör eller bara olja i stekpanna. (om du tar bara smör kommer det att brännas vid p.g.a. mjölkresterna som fälls ut, men om du blandar smöret med olja höjs brännpunkten och du får fin smörsmak samtidigt som fettet kan hålla tillräckligt hög temperatur för att ge gyllene frasig potatis.

Krydda med salt och peppar och lägg en liten klick riven potatis i stekpannan och platta till så blir en liten tunn kaka på 5-10 cm. Låt steka tills blir gyllene och frasig, vänd och stek på andra sidan. Dra ner värmen om potatisen inte hunnit bli genomstekt. De små potatiskakorna är godast att servera direkt. Arrangera på tallrikar med tillbehören eller ställ helt enkelt fram tillbehören i skålar på bordet så får matgästerna plocka ihop det hela själva på tallrikarna.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera