Frittata med grönsaker & potatis

Frittata är en öppen italiensk omelett som ofta fylls med grönsaker av olika slag. Den är perfekt till brunch, lunch eller snabb middag, och ett utmärkt sätt att använda rester. Här har jag använt fredagens sugar snaps och en klick av kryddsmöret som serverades med fredagens kött tillsammans med torsdagens broccoli och potatis och serverar sedan frittatan med rökt lax och en sallad.

Du behöver för ca 4 personer:

beräkna 2 ägg per person, ta 7-8 ägg för ca 4 personer

2 msk vatten

grönsaker som du har över (t.ex. sugar snaps eller sockerärtor, broccoli, kokta eller rostade morötter, lök, zucchini, svamp, potatis)

gärna 1-2 vitlöksklyftor, skalade och skivade (jag hade kvar rostad vitlök från gårdagens kryddsmör med rostad vitlök och tryffel)

olivolja

kanske en klick överblivet kryddsmör sedan tidigare middag

salt och peppar

till servering: rökt lax, rester av kyckling, kött eller fisk, skinka, prosciutto…

Gör så här:

Vispa äggen försiktigt i en skål tillsammans med vattnet. Äggen ska slås ihop, men inte sönder. Det är skillnaden mellan att göra en omelett (som ska hålla ihop) och en äggröra (som ska dela sig). Vispa tills du ser att äggula och – vita blandats men äggen fortfarande hänger ihop när du lyfter vispen. Du kan läsa mer om hur man gör en bra omelett här: http://katinkaskitchen.com/?p=225

Hetta upp oljan i en stekpanna på medelstark värme. Lägg i kryddsmöret om du har något. Häll i grönsakerna och potatisen skuren i bitar. Fräs ett tag så att grönsakerna blir varma. Häll äggsmeten över och lyft försiktigt hela tiden så att äggstanningen kommer ner till botten av stekpannan. Dra ner värmen till den lägsta och fortsätt lyfta försiktigt ett tag tills du ser att omeletten börjar stelna mer. Det är viktigt att du inte har för hög värme så att den inte bränns. Här lägger jag på ett lock för att även ovansidan ska stelna något. Den som vill och har en lämplig stekpanna kan ställa in frittatan i ugnen på 175-300 grader ett tag så att den blir färdigbakad.

Servera direkt med de tillbehör du valt. På nedersta bilden ser du hur jag serverat den med lax.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera