Äppel-päppel-päron-maräng

Den här nya skapelsen har fått sitt Hellsingska namn för den innehåller både päron och äpplen, som spetsats med en aning ingefära förutom vanilj och fått ett täcke av maräng med kokos. Det blev en ny favorit här i köket – bland både stora och små. Glutenfri är den också.

Den kom till då jag hade en påse äpplen kvar som jag fått av en vänlig kollega, och dessutom en underbar päronkompott med vanilj, nästan som en marmelad, som hade serverats till ost. Jag fick för mig att blanda ihop dem för extra saftighet och smak och piffade till det lite extra med mald torkad ingefära. Nästa gång ska jag pröva att ha i syltad ingefära – det tror jag blir ännu godare.

Just kombinationen med äpplen och maräng är oslagbart god, och päronen gör inte saken sämre.

Du behöver för en pajform på 26-30 cm:

en klick smör till formen

5-7 äpplen (beroende på storlek – mina var ganska små så jag tog 7-8 stycken), skalade och skurna i bitar

ca 1 1/2 dl päronkompott med vanilj (kokas på 3 päron, drygt 1/2 dl socker, lite citronsaft och en vaniljstång) – eller någon god päronmarmelad

1/2 tsk malen torkad ingefära eller 2 msk syltad ingefära skuren i strimlor eller små bitar

3 äggvitor

några droppar citron

1 1/2 dl socker

1 1/2 – 2 dl kokosflingor

Gör så här:

Smörj formen. Koka päronkompotten: skala och skär päronen i bitar, lägg i en kastrull med sockret, några droppar citronsaft och vaniljstången som du skär på längden så fröna kan komma ut under kokning och ge sin härliga smak till kompotten (0m vaniljstången är lång räcker det med halva).

Skala och skär äpplena i bitar. Blanda äppelbitarna med päronkompotten och ingefäran. Häll fyllningen i pajformen.

Vispa äggvitorna med några droppar citron. När äggvispet blivit vitt, fast och fluffigt häller du försiktigt i sockret lite i taget under fortsatt vispning tills allt socker är ivispat. Sist vänder du ner kokosflingorna.

Bred kokosmarängen över päppelfyllningen.

Ställ in i ugnen på ca 150-170 grader. Baka i åtminstone 45 minuter. Titta till pajen så den inte tar för mycket färg. Marängen ska bli lätt ljusbrun och frasig på ytan. Knacka försiktigt på den så märker du när den verkar klar.

Servera direkt med lättvispad grädde, gärna smaksatt med lite vanilj eller vaniljvodka, eller en klick vaniljglass.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*