Het tomat- och sardellröra

En härligt het sardellröra att servera på crostini, till gott bröd eller som ett pikant tillbehör till grillad fisk eller kyckling…

Du behöver: 

En burk sardellfiléer

En tub tomatpuré

1-2 st. citroner

1-2 st. vitlöksklyftor

Chili, färsk eller torkad

Ev. lite vitt vin

Örtkryddor efter smak

Ev. lite vatten

En skvätt olivolja

En liten nypa socker

Gör så här: 

Fräs den hackade vitlöken på ganska låg värme i olivoljan.

Tillsätt den hackade eller torkade chilin. Ta lite försiktigt i början och smaka av. Chilins hetta framträder ofta mer efter en tids kokning. Lägg i de hackade sardellfiléerna och låt puttra. Pressa i citron och riv i lite citronskal (från en halv citron). Citronsaft kan du behöva mer av sedan – men vänta och smaka av innan du har i mer. Slå i en liten skvätt vin om du vill ha det i. Låt puttra någon minut innan du tillsätter tomatpurén. Ta inte all tomatpuré direkt, utan smaka av så du får en fin balans. Allt beror på hur framträdande just dina sardeller är. Det ska bli en fin balans i smakerna – het med lite syra, och sälta från sardellerna. Röran blir ganska koncentrerad i smakerna. För en något mildare variant kan du tillsätta ½-1 dl passerade tomater, om du vill. Smaksätt med örtkryddor och en liten nypa socker för att balansera syrligheten och få fram fylligheten. Låt puttra ihop och servera i skål till bröd eller på crostini. Du kan göra crostinis själv genom att skiva en baguette och rosta skivorna i ugnen på 200 grader tills de torkat och börjat få en gyllene ton men absolut inte bränts. Vill du kan du dekorera de avsvalnade crostinisarna genom att bre på tomat- och sardellröran och lägga på ett blad basilika eller en liten skiva citron till exempel. Ett uppskattat drinktilltugg eller som förrätt, kanske med parmaskinka och oliver bredvid.


Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Kommentera