Oxfilé lättlagad till Nyår

Till nyår ska det vara lite extra lyx! Som vanligt förespråkar jag det enkla och föreslår därför att helt enkelt steka en bit oxfilé och servera den med ett gott kryddsmör, gärna smaksatt med tryffelolja och tryffelsalt tillsammans med rostad vitlök. Till det serverar jag klyftpotatis och gröna bönor (haricots verts). Det kan inte bli mycket enklare att laga en festmåltid.

Enkel snabblagad förrätt kan bestå av en burk anklever som skivas och läggs på en bädd av sallad och kryddas med rosépeppar och balsamico (foie gras de canard – extra billig inköpt i  Paris), rökt lax på toast – kanske med avokado, en halv hummer i all lyxig enkelhet…

Den som vill fortsätta på samma enkla bog väljer en god köpt vaniljglass med en ljuvlig hemgjord chokladsås. Extra lyx med färska bär eller physalis.

För lite mer elaborerade recept – titta under kategorin Nyår och festmiddagar i kolumnen till höger.

Du behöver för den lättlagade otroligt goda oxfilén:

beräkna ca 150-200 gram kött per person

potatis

olivolja

salt och peppar

rosmarin

gröna bönor (haricots verts) – jag köper dem gärna frysta när jag vill göra det extra lätt

Till kryddsmöret: (du finner fler kryddsmör i kategorin såser, röror & kryddsmör i kolumnen till höger)

ca 75-100 gram smör

tryffelsalt efter smak

1 dryg msk tryffelolja

ev. en liten klick tryffelhonung (en helt fantastisk produkt jag köper i hallen eller i välsorterade mataffärer och gärna serverar till en hård getost)

1-2 vitlöksklyftor som du rostat med skal på i ugn på ca 150 grader i ca 30 min.

peppar (& extra salt om du vill)

Gör så här:

Låt smöret mjukna en stund i rumstemperatur så att det går att röra.

Rör samman smöret med tryffelsaltet, tryffelolja och den pressade rostade vitlöken och gärna ett kryddmått tryffelhonung. Peppra och smaka av.

Ställ smöret att svalna fram till servering.

Gör i ordning potatisklyftorna genom att först vända runt dem i en skål med olivolja, salt, peppar och rosmarin för att därefter hälla upp dem i en ugnsform, vända dem rätt och baka dem i ugn i ca 40 minuter tills de blir gyllene och krispiga. Jag behåller gärna skalet på, särskilt när jag använder den udnerbara rödskaliga potatisen som nu kallas julpotatis i affärerna.

Förbered för bönorna genom att koka upp vatten och salta det strax innan du lägger i bönorna. De ska bara kokas helt kort om de varit frysta, så det gör jag medan köttet steks. De färdigkokta bönorna får rinna av snabbt i ett durkslag för att sedan återvända ett tag till kastrullen för en rejäl klick smör och lite flingsalt innan de läggs upp i ett uppläggningsfat.

Köttet låter du vila i rumstemperatur tills det är dags att steka det. Vill du förebereda ordentligt kryddar du det med salt och peppar och steker hastigt på det i riktigt het grill- eller stekpanna (i grillpanna behöver du inget fett, i stekpanna blandar du olja och smör för bästa resultat) och lägger det sedan på ett ugnsfast fat som du ställer in i ugnen på ca 100 grader i ca 15-25 minuter innan servering. Det är alltid bäst att använda en stektermometer – jag använder en elektronisk som sticks i det färdigstekta köttet och snabbt läser av temperaturen. Innertemperaturen bör vara 57 grader för att få det perfekt rosa men inte för blodigt, utan bara helt perfekt mört och fint.

Servera köttet med klyftpotatisen, kryddsmöret och bönorna tillsammans med ett riktigt gott vin. Prisvärt vintips är Tamarí AR, ett Fairtradevin från Argentina gjort helt på Malbec-druvan som med sin smakrikhet och fatkaraktär tillsammans med angenäma bär- och chokladsmaker passar väldigt bra till en köttbit som här. 119 kr, Art. Nr. 6442.

Ett riktigt gott nyår önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*