Paj på (jul)skinka

Här har jag utgått från receptet på min mosters påskpaj som hon alltid gör till påsk, med ursprung i Italien, och fått ihop en riktigt god paj som fylls med rester av julskinka, ost och broccoli. Fast moster tycker påskpajen bara ska lagas till påsk, men gör en liknande på julskinka och grönkål i stuvningen som smaksätts med senap – då blir det  en julrestpaj.

Du behöver:

En bra pajdeg – ta ditt favoritrecept eller följ mitt här:

200 gram vetemjöl

150 gram smör

salt

en nypa socker (ja – fransmännen har alltid lite socker i sin pajdeg..)

ca 4 msk kallt vatten

Gör degen så här:

En pajdeg som innehåller smör blir snabbt kladdig och behöver därför arbetas ihop snabbt. Jag brukar använda en hushållsmaskin – typ större mixer för att snabbt få ihop den. Lägg mjölet i matberedaren och lägg i det kalla smöret skuret i bitar. Tillsätt saltet och sockret och arbeta snabbt ihop degen. Den ska bli smulig. Då tillsätter du några msk kallt vatten och kör matberedaren lite till så att degen precis går ihop och blir en degklump. Lyft ut den och ställ den i kylen ett litet tag om den redan nu blivit för kladdig. Här är det bra att följa det franska rådet at arbeta degen för hand, men jag tycker ofta att jag inte har tid med det utan ställer helt enkelt in den i kylen ca 20-30 minuter för att vila. Ska den ligga lite längre är det en god idé att svepa lite plastfolie om degen så den inte torkar. Om jag har riktigt bråttom kavlar jag faktiskt ut degen direkt, eller trycker ut den i pajformen. Till den här fina påskpajen kan det vara bra att kavla ut degen så du kan skära eller nagga ut fina degremsor att lägga över pajen i ett dekorativt rutmönster om man vill. På bilderna här ser du både en utan och en med rutmönster. Sedan låter jag alltid degen vila i kylen i minst en halvtimme i formen. På så vis tycker jag att den drar ihop sig mindre och inte faller ihop lika lätt när den bakas. För att förhindra att den åker ner från kanterna kan man lägga i bakplåtspapper eller torkade ärtor. Ett annat knep kan vara att låta degen gå över kanten lite. Förgrädda pajskalet ca 20 minuter i 175-200 grader så det stelnar och börjar ta lite färg. Låt pajskalet svalna innan du lägger i fyllningen.

Du behöver till fyllningen:

grönkål eller 300-500 gram förvälld broccoli – se ev. separat recept här på Katinkas Kitchen från härom veckan, men koka kortare tid (5-10 minuter) eftersom ska bakas i ugnen

100-150 gram tärnad  julskinka när du har sådana rester kvar

3 dl grädde eller grädde och mjölk blandat

1 dl vitt vin (eller champagneslatt du kanske har kvar från nyår)

100-150 gram riven ost du har kvar (i ursprungsreceptet är det västerbottenost)

3-4 äggulor (vitorna kan du använda till sufflén som du finner recept till här på Katinkas Kitchen)

1 tsk senap

Gör så här:

Stek det kött du valt som skurits i tärningar, i olivolja tills blivit lite gyllene och krispigt. Häll i vinet, låt puttra ihop lite innan du fortsätter genom att hälla i grädden eller gräddmjölken och rör sist  i äggulorna. Krydda med peppar och senap.  Salt brukar faktiskt inte behövas, den kommer från det salta köttet.

Häll fyllningen i det förgräddade pajskalet.

Grädda i 175-200 grader i 45-60 minuter. Passa så inte blir bränd – stå beredd med folie eller bakplåtspapper att lägga över för att skydda medan pajen bakas klar.

Buon appetito!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Bild på stuvning till påskpajen:

Kommentera