Lax med tomatcrèmesås

Här är åter igen ett recept som kommit till av en händelse, för att jag hittade en skvätt fantastisk ketchup från Oliviers & Co och inte hade tillräckligt med crème fraiche eller yoghurt för att göra min vanliga sås på ugnsbakade citroner. Den nya såsen blev mycket uppskattad och återkommer snart på vårt bord. Jag serverade den till ugnsbakad lax, ris och gröna bönor – en oerhört snabblagad festlig vardagsrätt.

Du behöver för 4 personer:

1 bit lax per person (beräkna ca 150-200 gram per person – jag brukar ta styckfrysta bitar av laxfilé som jag finner på Coop när jag inte hinner köpa färsk)

en god krydda till laxen, t.ex. cili- & lime från Santa Maria

gärna en skvätt vitt vin till laxens ugnsbakning

lite smör att klicka över laxen

ris och gröna bönor till serveringen

Till tomatcrèmesåsen:

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

1-2 msk smör att steka löken i

1/2-1 dl vitt vin eller 1 tsk citronsaft

1 1/2 dl crème fraîche (du kan ersätta helt eller delvis med grädde om du vill – för extra nyttig rätt tar du havregrädde)

en god ketchup och/eller chilisås

1-2 tsk tomatpuré

salt och peppar

Gör så här:

Gör i ordning laxen så den är klar att ställas in i ugnen. Sätt på riset och förbered för att koka bönorna eller den grönsak du väljer att servera till.

För att göra såsen:

Fräs den hackade löken i smöret så den blir mjuk utan att ta färg. Häll på vinet och låt puttra ihop så att vinet reduceras en aning. Tillsätt ketchup, chilisås, tomatpuré och crème fraîche. Rör ihop och låt småputtra. Smaka av med salt och peppar och om du behöver mer tomat av något slag. Låt stå och småputtra tills det är dags att servera med laxen, riset och bönorna eller de grönsaker du valt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera