Kycklingsallad med päron och bacon

När jag har kvar kyckling efter att ha serverat grillad kyckling gör jag gärna en generös sallad till lunch eller fräsch middag.

Här är det en väldigt god variant med blandade salladssorter, tärnad gurka, strimlad salladslök, päron, bacon och ägg. Dressingen gör jag gärna på rödvinsvinäger och valnötsolja, men annan vinäger och olja går också bra.

Om du inte har kvar kycklingrester kan du självklart antingen köpa färdiggrillad kyckling eller kycklingbröst och steka.

Du behöver till ca 4 personer:

1 1/2 – 2 påsar blandas salad (jag använde ruccolamix och spenatmix)

1/2 – 1 gurka, skalad, urkärnad och tärnad

1-2 päron, (jag använder gärna Anjou eller Conference)

1/2 – 1 knippe salladslök (kan ersättas av strimlad purjolök eller tunt strimlad rödlök)

1 paket bacon, stekt och skurna i bitar

4 ägg, löskokta (eller hårdkokta för den som föredrar det), skalade och halverade

Till dressingen:

2 msk dijonsenap

salt och peppar

3 msk rödvinsvinäger

ca 6 msk valnötsolja

1 vitlöksklyfta, skalad och skuren på längden (den ska ligga i och ge lite smak men tas bort vid servering)

Gör så här:

Börja med att koka äggen i 6 1/2 minut efter att de lagts i kokande saltat vatten. Saltet har jag i för att om äggen spricker stannar äggvitan inne i äggen och de blir ganska intakta och fina ändå. När äggen kokat färdigt häller du av det heta vattnet och fyller på med kallt vatten för att avstanna kokningen. Vill du ha kalla ägg låter du dem ligga i ett tag, annars tar du upp dem efter ett tag.

Börja även med dressingen: Lägg dijonsenap i ett glas eller liten skål, rör i vinägern och lägg i den skalade uppskurna vitlöken så den kan ligga och dra i vinägern och ge lätt angenäm smak. Ställ den påbörjade dressingen åt sidan tills det är dags att servera salladen – då rör du i oljan droppvis.

Skölj och slunga salladen (den som inte har en salladsslunga borde genast köpa en! den kökspryl jag ansåg vara den mest onödiga innan jag fick en – nu inser jag hur oundgänglig den är:) Lägg upp salladen på ett vackert fat.

Skala gurkan, dela den på längden. Skär längs med där det fasta gurkköttet övergår i kärnhuset. Ta sedan en tesked och gröp ur kärnhuset. Smaska gärna i dig det, eller ge det till barnen – här kommer de och tar det innan jag hinner säga något. Strimla sedan den urgröpta gurkan på längden, hacka därefter i små tärningar. Strö tärningarna över salladen.

Skölj och strimla salladslöken. Strö den över salladen.

Stek baconen, låt rinna av på hushållspapper. Skär snett i fina bitar. Ställ åt sidan tills du ska lägga dem på salladen. De läggs på överst.

Skala och kärna ur päronen. Skär dem i skivor. Pressa citron över dem så de inte mörknar. Arrangera päronskivorna vackert över salladen – lägg dem främst vackert utåt kanten så några av dem syns när du lägger kycklingen över.

Skala äggen, skär dem i halvor och arrangera dem runt salladen. Strö gärna lite Herbamare eller Trocomare örtsalt över dem.

Skär kycklingen i bitar/strimlor och lägg dem över salladen.

Avsluta med att arrangera baconbitarna vackert över salladen.

Rör i oljan droppvis i vinäger-senapsblandningen. Lyft ur vitlöksbitarna. Rör dressingen lite till så du får en härlig tjock fransk dressing. Ringla den över salladen. Ställ gärna fram resterande dressing för hugade att ta av.

Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*