Rotfrukter i ugn, kött & kryddsmör

Det här är en otroligt lättlagad och god rätt att servera vare sig det är vardag eller fest. Här har jag gjort den på rester av kött,som skurits upp och serverats kallt tillsammans med nyrostade rotfrukter och ett fräscht kryddsmör smaksatt med rostad vitlök, citron och örter. Du kan även servera rotfrukterna med kyckling, nystekt eller rester, lax eller annan fisk eller några skivor skinka.

Du behöver:

Kött – rester eller nystekt (eller lax, fisk, skinka…)

Rostade rotfrukter:

6 morötter, skalade och skurna i stavar

6 palsternackor, skalade och skurna i stavar

6-8 jordärtskockor, skalade och skurna i stavar/klyftor

2 gula eller röda lökar, skalade och skurna i klyftor

gärna 1-2 fänkål, skuren i klyftor (ta bort vipporna högst upp och det hårda fästet längst ned, men behåll en del av det så klyftorna hänger ihop

6-10 vitlöksklyftor, hela med skalet kvar

några ruskor färsk timjan alt. torkad timjan, rosmarin eller herbes de Provence

ca 1/2 dl olivolja

salt

Till smöret:

50 gram smör

örtsalt

salt och peppar (gärna blandade pepparsorter)

finrivet skal av en citron

1-2 rostade vitlöksklyftor

Gör så här:

Skala och skär rotfrukterna i stavar och klyftor. Lägg dem i en form tillsammans med de hela vitlöksklyftorna med skalen på, krydda, peppra, salta och ringla olivolja över. Rör runt med tvättade händer så att alla grönsaker är täckta av olja och kryddor. Bred ut dem i formen och ställ den i ugn som du förvärmt till ca 200 grader. Låt rotfrukterna rosta i ca 20-30 minuter. Titta till dem så de inte bränns.

Under tiden som rotfrukterna rostas tar du fram smöret så det hinner mjukna medan du skär upp köttet, eller steker köttet om du inte har rester eller färdigt.

Rör smöret med finrivet citronskal, örter, salt och peppar. Rör även der en eller två rostade vitlöksklyftor när de rostats mjuka i ugnen. Det brukar gå lättare att finfördela dem i vitlökspressen. Ställ smöret åt sidan till servering.

Servera gärna med en grönsallad.

Bon appétit önskas med matglada vänliga hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera