Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Frittata med morötter, potatis & parmesan

Den trogne läsaren vet dels att jag gillar att ta tillvara rester, och att jag på helgerna gärna lagar en brunch. Det har att göra med att jag inte är någon morgonmänniska, och då är brunch ett underbart sätt att samlas med familj eller vänner kring en senarelagd fyllig frukost-lunch.

Här har jag åter använt rester och gjort en frittata, en italiensk öppen omelett, med potatis, morötter och lite riven parmesan.

Du behöver:

beräkna 2 ägg per person när du gör frittata, eftersom den fylls med godsaker

1 msk vatten per portion (gör max för 4 personer i en stekpanna – är ni fler är det bättre att göra två frittatas)

Kokt potatis som du har kvar (alt. färsk potatis som du råsteker innan du fortsätter med receptet)

kokta morötter som du har som rester (alt. att du steker några morötter tillsammans med potatisen)

1 schalottenlök, skalad och finhackad

1 vitlöksklyfta, skalad och hackad

Olivolja till stekning

gärna sallad, tomater och/eller avokado till servering

Gör så här:

Börja med att hetta upp olivoljan och steka upp potatisen och morötterna tillsammans med löken och vitlöken. Använder du rå potatis och råa morötter börjar du på ganska hög värme så de tar lite färg men sänker sedan temperaturen så de blir mjuka utan att brännas.

Använder du däremot rester börjar du med att steka lök och vitlök på medellåg värme så de mjuknat utan att ta färg innan du tillsätter den tärnade eller skivade kokta potatisen och morötterna i bitar.

Vispa ihop äggsmeten – en knapp msk vatten per 2 ägg.

Dra upp värmen ett tag innan du häller i äggsmeten, dra ner värmen direkt när du hällt i omelettsmeten. Lyft försiktigt med gaffel. Använder du teflonpanna som är väldigt bra att göra omelett i använder du helst en plastgaffel för att inte skada den känsliga beläggningen. Lyft hela tiden så ogräddad äggsmet rinner ner mot botten av pannan för att få chans att stelna och den redan stekta äggytan inte blir bränd. Krydda ytan med örtkryddor, salt och peppar.

Lägg ev. på ett lock så att frittatan stelnar. Den ska inte vändas, men kan ställas in ett tag i ugn om du använder en stekpanna med handtag som klarar av ugnsvärmen!

Häll på riven parmesan strax innan servering.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hamamrskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply