Grönpepparsås, ljuvlig

IMG_9610

Det här är en klassiker som jag gärna gör till den dekonstruerade stek vi helt snöat in på i Katinkas Kitchen:). Denna peppar- och konjakstinna sås passar lika bra till kalvkött, nötkött, fläskkött och även hjortstek eller annat viltkött.

För recept på den dekonstruerade steken – sök i sökrutan här uppe till höger. Eller så steker du bara en bit gott kött, rostar potatis och kanske några rotfrukter och väljer några härliga grönsaker att servera till.

Knepet är att inte snåla på vare sig peppar eller konjak. Jag hade turen att av en slump få pröva en naturlig smakförstärkare som heter Kelpamare och finns i en del välsorterade butiker. Den kan jag varmt rekommendera för såser som denna. Eftersom jag inte vill använda glutamat är Kelpamare den perfekta ingrediensen som höjer smaken på varje sås eller gryta.

Du behöver:

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

2-3 msk smör

drygt 1/2 dl konjak

köttbuljong eller köttfond (kalvbuljong eller -fond går också bra)

1-2 msk sojasås

ca 10-20 droppar/stänk Kelpamare (om du inte finner Kelpamare är det bättre att utesluta det och ta lite mer soja kanske)

2-3 dl grädde

1-2 msk grönpeppar, grovkrossad – en del korn kan vara hela (helst färsk, annars frystorkad)

1/2 tsk vit- och svartpeppar, nymalen eller ännu hellre nykrossad i mortel – gärna lite grövre malen eller krossad

salt att smaka av med

Köttsaft från stekning

Gör så här:

Fräs schalottenlöken i smöret på medellåg värme så att löken blir mjuk utan att ta färg. Tillsätt konjaken och bränn hastigt av (d.v.s. det puttrar och fräser till när du häller i konjaken i den heta pannan). Tillsätt grädden, sojan, pepparn, buljongen (börja med att smula i tärning eller hälla i koncentrerad fond och späd sedan med lite vatten, men försiktigt – smaka av!) och Kelpamaren.

Låt puttra ihop, smaka av och justera kryddningen med mer av något..?

Låt såsen puttra så att den blir tjock och rik i smaken, sedan kan du bara hålla den varm till servering. Häll i köttsaft från köttet precis innan servering för extra mustig smak.

Servera!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiöld@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera