Broccoli

Broccoli är en grönsak som vi glädjande nog hittar färsk i affären året om numera. Även om den som alla grönsaker är bäst i riktigt nyskördat skick är den vi köper även på vintern så mycket godare och smakrikare än den frysta vi länge fick nöja oss med.

Dessutom får man då med större stjälkar och de är i min mening ännu mer delikata än själva topparna. Om stjälken hunnit bli lite hård och vedartad tar du bara kniven eller en potatisskalare och skalar av det yttersta lagret och finner sedan en ljuvligt mjäll grönsak med underbar smak! Stjälkarna tar lite längre tid att koka, så jag brukar göra i ordning topparna samt stjälkarna som jag antingen skär i skivor (”broccolikarameller” kallar barnen dem för) eller i stavar medan vattnet kokar upp – så lägger jag i stjälkarna ett tag före topparna som jag försöker dela till mindre knippen – bäst att bara göra ett litet snitt underifrån och sedan dra isär så blomknopparna hålls så oförstörda som möjligt och inte krossas av kniven. Jag brukar faktiskt aldrig ha salt i kokvattnet, utan strör lite flingsalt över de färdigkokta broccolibitarna och ringlar lite olivolja över, eller en klick smör. Det viktiga är dock att tänka på att aldrig ha lock på när du kokar gröna grönsaker – då behåller de sin fina gröna färg! Det gäller både broccoli och gröna bönor. Lärde mig det av en fransk husmor för länge sedan och vet inte hur det kommer sig att de med lock blir brunare men utan behåller den fräscha färgen (något med syret kanske?),men har märkt att det stämmer. Broccoli är nog den råvara jag skulle välja om någon sade till mig att jag bara får äta en sak varje dag – både för att det är så otroligt gott, men även för att det innehåller så många av de nyttigheter vi mår bra av att få i oss. Jag lider verkligen med alla hjärtpatienter som äter medicinen Waran för att försämra blodets koaguleringsförmåga. Broccolins höga halt av K-vitamin gör nämligen att man då måste dra ner på konsumtionen av gröna bladgrönsaker eftersom K-vitaminet förbättrar blodets koaguleringsförmåga!

Jag tycker att broccolin kommer bäst till sin rätt just kokt med lite salt och olivolja eller smör att servera till nästan vad som helst. Underbart till en enkel lax lagad i ugn med lite citron – god och nyttig snabbmiddag! Men broccolin är även ljuvlig i form av en krämig smörig mousse, eller som soppa, eller i gratäng. Den är också god i woker eller wokad i eget majestät med ingefära, vitlök och chili. En favoriträtt från ursprungstrakterna är den busenkla italienska pastarätten med broccoli, sardeller, vitlök, citronskal och chili fräst i olivolja och blandat med alldeles nykokt pasta och nyriven parmesan eller pecorino. Du finner receptet med några andra broccolirecept här i kolumnen bredvid.

Faktaruta

Brassica oleracea på latin. Namnet broccoli kommer sig av det italienska namnet i plural – broccolo i singular. Har även kallats sparriskål och tillhör just kålväxterna, är nära släkt med blomkål men mörkare grön till lila i färgen. Man äter hela blomhuvudena som skördas strax innan de slår ut. Även stjälkarna är delikata. Broccoli odlades redan för flera tusen år sedan av romarna. Till oss kom den troligen via en sväng i USA först. Broccolin kan odlas i princip i hela Sverige. Broccolin är fantastiskt näringsrik och innehåller dessutom nyttiga antioxidanter. Den är mycket rik på C-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, fosfor, kalcium, folat och innehåller även flera mineraler som kalium, magnesium, mangan, järn och zink samt B-vitaminer och E-vitamin. När broccolin tillreds ger den upphov till en mindre angenäm lukt som kommer sig av svavelföreningar, men smaken är delikat! Senare forskning hävdar att broccolin kan bidra till att förebygga cancer, är välgörande för magen och skyddar huden mot solens skadliga inverkan. Den är hur som helst en av de mest nyttiga grönsaker som finns.

Mycket njutning i broccoliköket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera