Ostfylld friterad chili – Chiles rellenos

Det här är ett recept som kräver lite tid och förberedelse, men det är väl värt det! Det kan lätt bli en riktig favorit som man längtar efter, inte minst när det känns mysigt att kura inomhus och laga god mat. 

Vad gäller osten har de i Mexiko en som är både syrlig och samtidigt fastare än vår fetaost eller chèvre. Jag kombinerar därför några ostar för att få rätt smak och konsistens. 

Du behöver: 

ganska stor gröna chilifrukter

1 dl riven stark ost, typ cheddar

fetaost eller chèvre

ev. lite crème fraîche eller färskost för att göra ostmassan mjukare och mer lätthanterlig

salt och peppar

mjöl att doppa chilifrukterna i för paneringen

2 ägg, delade i gulor och vitor

rikligt med olja till fritering

ev. en tomatsås till servering (men det funkar alldeles utmärkt även utan)

Gör så här: 

Ta gärna chili av lite större modell – dels för att det blir lättare att arbeta med, men även för att de ofta är något mildare. I Mexiko brukar man använda poblanochili eller Anaheimchili.

Om du har en grill på gång är det lättast att bränna chilifrukterna på den – gärna när det fortfarande brinner. Annars lägger du dem i ugnen under grillelementet.

Skalen ska bli svarta och lite bubbliga. Lägg de grillade chilisarna i en skål med lock eller plast över, alternativt i en tjock tålig plastpåse (som klarar av hettan) så de får ånga för att sedan bli lättare att skala.

Det är bra om de är så hela som möjligt inför friteringen så försök ta bort skaftet och försöker få ut kärnor och vener uppifrån så gott det går. Eventuellt behöver du göra ett litet snitt en bit ner längs med chilifrukten också.

Till ostfyllningen brukar jag föredra en blandning av cheddarost och fårost eller getost för att få en smak och konsistens som liknar den ost man använder i Mexiko. Men du kan pröva dig fram och ta den eller de ostar du gillar. Blanda eventuellt osten med lite färskost eller crème fraîche för att få den mer smidig och lättarbetad.

Fyll de rostade chilifrukterna med ostmassan. Förslut dem så gott det går så de ser hela och fyllda ut. Doppa dem i mjöl. Vispa äggula för sig. Vispa äggvitan för sig tills den är fast och toppig. Blanda ihop de vispade äggulorna med de vispade äggvitorna. Doppa de mjölade ostfyllda chilifrukterna i det blandade äggvispet. Fritera i fritös eller i gryta med minst 3 cm olja i som upphettats.

De chilisar som är färdigfriterade kan förvaras i varm ugn tills det är dags att servera.

Servera för sig som en underbar förrätt eller drinktilltugg, eller servera mer matigt med mexikanskt ris och mexikanska bönor (se separat recept).

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*