Nudelwok med asiatisk lax

IMG_9772

Det här är en rätt som passar både till vardags och vid festligare tillfällen. Nudelwoken får härligt asiatiska smaker av nyttig ingefära, vitlök, schalottenlök och chili. Laxen bakas lätt och snabbt i ugn i en marinad på soja, riven ingefära och torr sherry (som substitut för japansk mirin, en slags halvsöt risvinäger).IMG_9771

Du behöver:

Till nudelwoken:

Ett paket risnudlar (eller andra nudlar)

några cm ingefära, skalad och finhackad

3-4 vitlöksklyftor, skalade och hackade

3-4 schalottenlökar, skalade och hackade

1/2-1 röd chili, tvättad och hackad

1 purjolök

1 broccolistånd (eller fryst broccoli) (man kan även ta bönor eller sockerärtor)IMG_9768

2-3 morötter, skalade och sedan hyvlade i strimlor med potatisskalaren

2 paprikor, gärna en röd och en gul

2-3 msk thai chilisås

2-3 msk torr sherry

2-3 msk soja

gärna färsk koriander till servering

gärna några stjälkar salladslök IMG_9769(kallas ibland vårlök eller spring onion)

För laxen:

beräkna ca 150-200 gram lax per person – 600-800 gram för 4 personer

1/2 dl soja

1/2 dl torr sherry eller mirin

några droppar grön tabasco (kan uteslutas)IMG_9773

1-2 cm ingefära, skalad och riven

gärna någon krydda med japansk smak som man kan hitta i asiatiska affärer (jag använder en kryddblandning som jag köpt i Japan och även en som heter chinese allspice och är som en slags asiatisk variant på fyra kryddor)

Gör så här:

Börja med att skära laxen i bitar. Blanda ingredienserna till marinaden och lägg laxen i den i en ugnsfast form. Ställ den åt sidan tills det är dags att grädda den i ugnen strax innan servering.

Strimla paprikan och purjolöken, bryt broccolin i små buketter och skala stammen som du sedan skär i skivor. Skala morötterna och fortsätt sedan att hyvla dem med potatisskalaren så du får remsor av morötter. Hacka ingefära, vitlök, chili och schalottenlök. Den som vill kan förvälla broccolin först 8jag brukar göra det eftersom jag inte är så förtjust i när den är för okokt).

Blötlägg nudlarna i kokande vatten i lite kortare än den tid som anges på förpackningen. Det är för att de sedan ska wokas och fortsätter att mjukna då. Skölj nudlarna noga i ett durkslag med kallt vatten när du hällt av det heta vattnet. Ställ nudlarna åt sidan medan du börjar woka grönsakerna och ställer in laxen i ugnen.

Laxen ska bakas i 175 grader i ca 10 minuter, beroende på hur stora bitar du skurit. Titta till den så laxen inte blir överkokt.

Hetta upp olja i en wok, lägg i schalottenlöken, vitlöken, ingefäran och chilin. Woka runt ett tag innan du tillsätter broccolin, purjolöken, morotsstrimlorna och sist paprikan. Woka runt och tillsätt sedan nudlarna. Rör runt och häll på soja, sherry och thai chilisås.

Strö hackad koriander över laxen och ev. även över nudelwoken. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera