Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pannacotta med kardemumma & apelsin

IMG_9804

Pannacotta är både lättlagat och gott. Denna italienska efterrätt har blivit mycket populär och kan serveras med olika smaker. Här har jag gjort en variant som smaksatts med kardemumma och apelsin.

Du behöver för 4 personer:

4 1/2 dl grädde (Beräkna en dl grädde per person – och lägg till lite ovanpå IMG_9788IMG_9801det. Till 4 personer brukar jag ta 4½ dl grädde, till 6 personer knappt 7 dl grädde, till 8 personer 9 dl grädde och till 10 personer 12 dl grädde.)

1-2 msk strösocker (gärna muscavado eller något milt ljust rårörsocker)

10-12 kardemummakapslar (de hela gröna – se bilden, om du bara får tag på kardemummafrön tar du ca 1/2 tsk)

finrivet skal och saft från 1 apelsin (den som vill kan ha i större strimlor av apelsinskal som  sedan kan lyftas ur)

2 gelatinblad (kallt vatten till blötläggning)

Gör så här:

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i kardemummakapslarna och apelsinskalet.  Rör i sockret. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen).

Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i en skål.

Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så inte är för hett när du ska röra i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem först i en liten mängd av gräddblandningen som du tagit upp i t.ex. ett decilitermått så de löses upp helt. Häll därefter ner de upplösta gelatinbladen i resten av gräddblandningen och rör om ordentligt. Lyft ur kardemummakapslarna och stora bitar apelsinskal.

Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls, och det tar ett litet tag.

.

Den som vill kan servera finskuren apelsinsallad till som här på bilden, eller dekorera pannacottan med apelsinskivor vid servering. När jag gör apelsinsalladen till den här pannacottan gör jag den utan vanilj, men med lite mer finrivet apelsinskal, för att inte konkurrera med den härlig kardemummasmaken. Receptet på apelsinsallad finner du här bredvid på Katinkas Kitchen eller genom att söka i rutan uppe till höger på just apelsinsallad.

Bon appétit önskas med matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply