Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Siciliansk broccoli

IMG_4559

Jag har här utgått från ett recept från den härliga kokboken Galen i Grönsaker av Paul Gayler. Jag håller med honom om att italienarna vet att taIMG_4553 hand om sin broccoli och att den passar särdeles bra ihop med sardellfiléer. Jag har utifrån min kännedom om Sicilien och syditalien valt att lägga till vitlök och en aning chili samt citronskal.

Oroa dig inte för om smaken blir för ”fiskig” – den blir bara ljuvt salt med lite sting som gifter sig bra med broccolins mjälla smak, sardeller är en veritabel umamibomb som ger fenomenalt god smak till många rätter.

Du behöver:IMG_4554

5 msk olivolja

600 g broccoli, delad i buketter

1 gul lök, skalad och tunt skivad

3-6 vitlöksklyftor, skalade och tunt skivade

1 burk sardellfiléer, sköljda och avrunna om de varit saltade, finhackade

3 msk hackad slätbladig persilja (spara en del till dekoration vid serveringIMG_4558

1 dl vatten

1½ dl torrt vitt vin

det finrivna skalet av en citron, ekologisk och väl tvättad

salt och nymald svartpeppar

ev. riven parmesan till servering

Gör så här: 

Värm olivolja i en stor panna och lägg i löken och vitlöken. Stek på medellåg värme så den mjuknar en aning utan att ta färg. Tillsätt sardellerna och låt fräsa en stund till. Tillsätt även broccolin och hälften av persiljan, krydda IMG_4560med salt och peppar. Häll på vattnet och lägg på lock och koka i tio minuter tills det nästan kokat torrt. Tillsätt vinet och höj värmen. Låt koka i 5-10 minuter utan lock tills nästan all vätska kokat bort.

Författaren väljer att använda bara buketterna till detta recept och påpekar just att man aldrig ska kasta bort stjälkarna – de är delikata och kan användas i soppor, pastasåser, i woken eller friteras doppade i frityrsmet (tempura).

På bilderna ser du denna grönsaksrätt trona i ensamt majestät förutom på en bild där den är serverad med pasta och parmesan. Parmesan är väldigt gott att servera till även när den serveras utan pasta.

Buon apetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen som ödmjukt förmedlat IMG_4557detta trevliga recept.

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply