Kyckling geschnetzeltes

IMG_0016

Geschnetzeltes är en schweizisk rätt, oftast gjord på kalvkött. Det betyder att köttet skärs i strimlor (ordet betyder ungefär uppsnittat) som serveras i en god mustig sås, traditionellt med spätzli till, som är en slags handrullad pasta.

Här har jag i vårt semesterkök skurit kyckling IMG_0010i strimlor som serveras med en sås med vitt vin, vitlök och örter. Till detta potatisklyftor i ugn med underbar smak av rosmarin och härliga bönor. De här kallas för cocobönor, men jag brukar kalla dem för citronbönor för jag tycker de har en mild aromatisk smak av citronskal. Den här rätten är väl inte så lik en traditionell schweizisk geschnetzeltes, men är gjord i de schweiziska Alperna och får därför heta så i alla fall.

Till efterrätt blir det karamelliserade äpplen med vaniljglass – en rätt som är lätt att laga i ett semesterkök eftersom man bara behöver IMG_0007äpplen skurna i klyftor, socker, smör och kanel och en stekpanna. Receptet finner du här bredvid på Katinkas Kitchen.

Du behöver till kyckling geschnetzeltes:

beräkna ett kycklingbröst per person, skurna i strimlor

örtkryddor, gärna färska (jag tog färsk IMG_0009rosmarin och torkad herbes de Provence)

3-5 vitlöksklyftor, skalade och hackade samt därefter mosade med knivbladet tillsammans med salt (bra sätt att mosa vitlök när man inte har eller vill använda vitlökspress)

paprikapulver

peppar & salt

ca 1 1/2 dl vitt vinIMG_0013

2-3 dl grädde

lite smulad buljongtärning

gärna soja och kelpamare, men det hade inte jag i mitt semesterkök:)

Potatis, skuren i klyftor som rostas i ugn med olivolja kryddade med rosmarin, salt och peppar (receptet finner du här bredvid på Katinkas Kitchen eller genom att söka i rutan uppe till höger)

bönor

sallad

Gör så här:

Börja med att skära upp potatisen. Om den behöver tvättas gör du det, jag använde ekologisk potatis som var fin och behöll skalen på – det ger både smak och rustikt intryck.

Lägg potatisen i en skål tillsammans med olivolja, rosmarin, salt och peppar. Rör runt (det gör jag med händerna) och häll därefter upp potatisklyftorna på en plåt eller i en ugnsfast form. Res upp alla klyftor så de står med skalsidan ner. Ställ in dem i ugnen som du värmt till ca 200 grader.

Strimla kycklingen. Hacka vitlöken och rosmarinen eller den örtkrydda du valt.

Skär av kanterna på bönorna och om du använder cocobönor kan det vara en idé att dela dem, eftersom de ofta är så långa att de inte får plats i en kastrull.

När potatisen stekts halva tiden i ugnen kan det vara dags att börja steka kycklingen.

Fräs kycklingen i olivolja, krydda med vitlök, örter och paprikapulver. Salta och peppra. Stek kycklingen i omgångar. Lägg de stekta bitarna i en ugnsfast form som du ställer in i ugnen för att steka kycklingen klar och hålla den varm.

I stekpannan som du stekt kycklingen häller du det vita vinet – diska den ej först, du vill ha alla de goda steksmakerna med i såsen. Låt vinet fräsa ihop ett tag så det reduceras en aning. Tillsätt grädden och låt puttra. Smula i buljong och andra kryddor. Smaka av.

Koka bönorna strax före servering.IMG_0018

Servera gärna med en sallad.

Efteråt? Färska blåbär, supergod choklad från Lindt med caramel au beurre salé med kaffe & en liten konjak framför brasan.

Gute appetit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera