Dinkelpizza med söt citron

IMG_0149

Idag får ni ett inlägg från för fem år sedan då dottern kom hem från USA-resan full av intryck och idéer.

– Mamma, jag åt en fantastisk pizza med söta Meyercitroner, som är en ljuvlig korsning mellan citron och mandarin. Den måste vi pröva att återskapa!

Sagt och gjort – vi kom fram IMG_0148till att det antagligen var dinkelmjöl i den goda pizzadegen. Ovanpå den ricotta helt enkelt och därpå tunt skurna citronskivor, helst med mandolin. Dottern hade med sig magiska Meyer-citroner, här hemma kan ekologiska citroner vara ett bra alternativ då mogna sådana också kan ha en fin söt smak.

När pizzorna gräddats toppas de med ruccola dressad i olivolja och salt. Det blev verkligen underbart goda pizzor som vi åt som förrättstilltugg en fredagkväll.

Kort om Meyercitroner: De kommer ursprungligen från Kina och är en korsning mellan vanlig citron och söt mandarin tror man. Namnet kommer av den man som tog dem till USA där de blivit mycket populära. De har en mer intensivt gul färg och en härligt aromatisk smak och kan användas som vanliga citroner och mer därtill.

IMG_0150

Du behöver:

Till degen:

1/2 paket jäst

1/2 liter vatten, fingerljummet

ca 7 dl dinkelmjöl – ta lite i taget och pröva dig fram

ca 3 msk olivolja

1/2 msk salt, gärna havssalt

Till toppingen:

ricottaost att bre på pizzorna (testa att ta Oatly crème fraîche eller Oatly cream cheese för veganskt alternativ, eller pensla bara olivolja på degen)

Meyercitroner, eller här hemma där vi inte alltid kan få tag på dem tror jag att ekologiska mogna citroner kan vara ett bra substitut – skurna i tunna skivor

ruccola, sköljd och slungad eller torkad

olivolja

flingsalt & nymalen svartpeppar

Gör så här:

Börja med degen. Smula jästen i en bunke, häll på lite av den ljumma degvätskan, rör ordentligt så jästen löser sig innan du tillsätter resten av vattnet. Häll i saltet, några msk olivolja och ca 7 dl dinkelmjöl. Arbeta snabbt ihop till en deg, tillsätt eventuellt lite mer mjöl, men tänk på att degen stelnar till lite vid jäsning och inte ska bli för mättad med mjöl nu – då blir det bara torra pizzor,

Arbeta ihop degen antingen med degkrokar eller med händerna, som jag gör. Strö lite dinkelmjöl över degen och ställ den att vila under en kökshandduk på dragfri plats i köket.

När degen jäst ca 30 minuter till ungefär dubbel storlek är det dags att baka ut den.

Häll ganska rikligt med mjöl på bakbordet. Ta en klick deg och tryck ut den med händerna, se till att ha mjöl på händerna och degen. Tryck ut degen till en ganska tunn platta. Lyft över den på plåt som du gärna täckt med bakplåtspapper. Det är både praktiskt vid rengöringen och gör att pizzan lossnar lättre vid servering. Tryck ut pizzan lite mer på plåten så den får fin form och lagom tunnhet.

Bred ricotta på. Lägg på citronskivor, ringla olivolja över, salt och peppra och grädda i ugn som du förvärmt till ca 250 grader. Pizzor gillar att bakas i hög värme kort tid! Helst i vedugn. Gasugn brukar vara mycket bra för att göra pizza – ställ den då högt upp i ugnen. I en vanlig ugn eller varmluftsugn ställer du plåten ganska långt ner för att få fin krispighet på degen men utan att pizzan blir bränd.

Passa pizzorna -de ska ta fin och ganska mycket färg utan att brännas.  Lyft ut , dela i bitar (eller servera en pizza per person) och lägg på den olivolje- och saltdressade ruccolasalladen.

Buon appétito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera