Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Örtsaltiga minibaguetter

IMG_0199

De här smala lättgjorda baguetterna brukar göra stor succé hos både stora och små. Barnen förknippar dem med sommarsemester och blev jätteglada när jag gjorde dem till fisksoppan nyligen. Jag har här gjort dem på dinkelmjöl, men annat mjöl går också bra.

Ta de örter du har tillgång till – på vintern brukar det IMG_0196mest bli torkade, t.ex. herbes de Provence eller en egengjord blandning av timjan, rosmarin och basilika. På sommaren tar jag gärna blandade färska örtkryddor. Flingsalt ska det vara också. Degen ska vara ganska lös och behöver inte hålla på och knådas och fixas med efter jäsning. Servera dem som tilltugg före maten med tapas, skinka eller korv och några oliver eller servera dem till en soppa eller gryta.

Du behöver:

50 gram jäst

1/2 liter fingervarmt (ca 37 grader) vattenIMG_0190

några msk olivolja

1/2 tsk salt

ca 1 liter mjöl (dinkel, vete, fullkornsvete, durumvete eller vad du har eller vill blanda)

örtkryddor

flingsalt

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Slå på lite av det ljumma vattnet och rör tills jästen löst sig. Slå på resten av degvätskan. Tillsätt olivolja och salt. Rör sedan i IMG_0192mjölet. Ta inte för mycket direkt. Det är viktigt att degen inte blir för stabbig. Den blir dessutom lite hårdare efter jäsning, och ska vara ganska lös vid utbakning.

Häll lite mjöl över degen och lägg en kökshandduk över bunken. Ställ att jäsa på dragfri plats i köket i 30 minuter.

Häll mjöl på bakbordet, stjälp upp degen utan att röra den för mycket. Det är bra om den behåller en del av sin luft.

Häll örtkryddor (hackade om du använder färska) och flingsalt i en avlång hög att rulla de små baguetterna i.

Ta mjöl på fingrarna, skär med en kniv eller IMG_0202stekspade av en bit deg som du lyfter över och rullar i örtsaltet. Lägg den smala baguetten på plåten som du antingen smort eller lagt bakplåtspapper på.

Ställ baguetterna att jäsa under handduk ca 15-30 minuter så du ser att de jäst upp en del.

Grädda dem i ugnen i 225 grader i ca 7 minuter. Passa så de inte blir brända! Varje ugn brukar bete sig olika varje annan ugn:)

Servera direkt med smör eller olja.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Leave a Reply