Påskbrunch: lax med pocherade ägg

IMG_0389

Jag har tidigare skrivit om pocherade ägg och mina våndor med dem; Jag älskar dem, men oj vad jag har tyckt att det är svårt att laga dem. Jag lagar med relativ relativ lätthet den mesta mat, men av någon anledning tycks alla recept och goda råd om hur man pocherar ägg som klämkäcka tillrop utan verklighetsförankring. IMG_0388

Trots, eller kanske just på grund av detta, ger jag mig då och då i kast med några tappra försök att bemästra konsten att pochera ägg. Den gång ni ser här på bild gick det mindre bra, men jag kom på att om jag vände på äggen såg de i vart fall okej ut för fotografering:) Sedan dess har jag övat många fler gånger och börjar få riktig fason på de pocherade äggen.

Här har de serverats med skivor av rökt lax på stekt bröd med sparris till en påskbrunch. Den som vill gör även en hollandaise eller en majonnäs och skedar över de pocherade äggen.

Jag var på underbara frukostrestaurangen Greasy Spoon på Söder och kom på att jag skulle fråga de brittiska kockarna hur de gjorde sina perfekt pocherade ägg. Den största hemligheten verkar ligga i att inte jaga upp sig, utan ha ett väldigt avslappnat förhållande till att pochera ägg. Inga koppar, inget runtvispat vatten – bara sjudande vatten med lite vitvinsvinäger eller ättika i och så en rejäl nypa salt. Knäck ägget direkt ner i vattnet, nära ytan och vänta. Voilà – nu blir faktiskt mina pocherade ägg mycket bättre! Ska du dessutom ha sås på dem döljer du alla skavanker. Vänd som sagt äggen upp och ner vid servering så blir de nästan alltid perfekt snygga! Häll annars gärna lite kryddor på dem så blir de vackrare. Lycka till i ditt äggkök!

Du behöver:

2 ägg per person

kokande vatten som saltas och får 1 msk ättika eller vitvinsvinäger i sig precis innan pocheringen

rökt lax i skivor

grön sparris, stekt (du finner recept här på Katinkas Kitchen – skriv sparris i sökrutan uppe till höger)

bröd i skivor som steks i olivolja med lite vitlök och därefter saltas

sallad, tomater eller vad du vill servera till

Gör så här:

Koka upp vatten, salta och häll i ättika eller vinäger.

Häll ägg i en kopp, vänd försiktigt ner ägget i vattnet som du precis tagit från värmen så det inte bubblar längre. Ös ägget med det heta vattnet. Efter några minuter, när vitan stelnat men gulan fortfarande är lös tar du försiktigt upp ägget och låter det rinna av lite. Krydda med peppar, salt (gärna örtsalt som Trocomare eller Herbamare) och kanske lite chilikrydda.

Lägg laxskivor på det stekta brödet, lägg på det pocherade ägget och dekorera med den stekta sparrisen. Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera