Grönsakstorn

IMG_0426

Jag kallar även de här grönsakstornen för grönsaksbakelser. De är som en ratatouille i fast form av byggstenar och kan serveras som tillbehör eller som en förrätt.

Skivor av aubergine, zucchini och tomat varvas och får lite smak av vitlök och örter samt olivolja. De långsambakas i ugnen för att bli mjuka och alla härliga smaker ska frigöras.

Grönsakstornen/-bakelserna kan serveras antingen som förrätt med mozzarella eller chèvre, eller som ett härligt tillbehör till exempel till lamm, som här.

Du behöver för fyra personer:

8 skivor aubergine (ca en cm tjocka)

8 skivorzucchini (ca en cm tjocka)

8 skivor tomat (ca en cm tjocka) varav hälften gärna får vara den övre kanten av tomaten för ett fint rundat avslut på de små tornen/bakelserna.

olivolja

1 vitlöksklyfta

örtkrydda, t.ex. herbes de Provence, timjan, rosmarin, basilika, körvel

färsk basilika till servering

Gör så här:

Smörj en ugnsfast form med olivolja. Tvätta grönsakerna och skär dem i skivor.

Pensla aubergineskivorna ordentligt med olivolja, salta och peppra, strö lite örter över varje grönsaksskiva.

Lägg ihop skivorna. Jag började med aubergine i botten, därefter en skiva zucchini, sedan tomat. Jag gjorde tornen i två delar som sedan monterades ihop precis innan servering, d.v.s. åtta torn med en grönsak av varje i.

Ställ formen i ugnen som du värmt till ca 125 grader. Baka tornen/bakelserna i ca 1 timme. På slutet kan du gärna öka värmen för att ge dem en fin yta.

Lägg ihop tornen så de får den delen med den rundade tomatskivan överst. Dekorera med färska basilikablad och ringla ev. lite olivolja över.

Servera, kanske som här med lammracks och ugnspotatis med rosmarin.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera