Körsbärsdessert med glass

IMG_0434

Tanken var att jag skulle karamellisera körsbären, precis som jag är så förtjust i att göra med äpplen, nektariner, plommon, fikon, ananas och annat. Det är ett superlätt och snabbt sätt att få till en underbart god och lyxig efterrätt.

Nu blev det inte riktigt som jag tänkt mig, eftersom det visade sig att de härliga syrliga frysta körsbären var fulla av saft så det blev mer som en soppa. Skålar ställdes ovanpå dessertfaten och det blev bra ändå då gästerna stönade nöjt över hur gott det var.

Jag serverade en fransk kolaglass med havssalt till som kallas beurre salé, som jag hittat på nyöppnade Picard bland alla deras frysta produkter. En god vaniljglass eller bara en klick vispad grädde är också bra ackompanjemang till denna körsbärsefterrätt.

Du behöver för ca 4 personer:IMG_0433

ca 400 gram frysta eller färska körsbär

ca 20 gram smör

ca 1 1/2 dl finkornigt eller malt råsocker (ljust Muscavadosocker går också bra)

ev. en bit vaniljstång, skuren på längden

beurre salé-glass eller vaniljglass

Gör så här:

Ta fram en stekpanna, jag använder gärna en bra teflonpanna. Det är viktigt att den är ordentligt rendiskad så den inte har smak av t.ex. lök eller vitlök när du ska laga efterrätt.

Smält smöret i stekpannan. Häll i körsbären, strö sockret över och lägg i vaniljstången. Rör runt hela tiden så sockret löser sig och karamelliseras med smöret. Låt det puttra ihop ett tag. Smaka av om du behöver mer socker. Du måste smaka på ett helt körsbär eftersom du inte känner hur syrligt det är på bara den söta karamelliga såsen.

Servera direkt med en god glass eller vispad grädde.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera