Klassisk brunch

IMG_0524

I Katinkas Kitchen blir det oftast brunch på helgerna, eftersom morgnar inte är min starka sida och jag föredrar att äta lite senare.

Ibland gör jag helt enkelt en klassisk brunch med bacon, stekta ägg och stekt tomat som tillbehör. Ett glas färskpressad juice till och man har energi för dagens göromål.

Jag kryddar mina stekta ägg med paprikapulver, örtkryddor, peppar och örtsalt. Till dem serverar jag gärna tabasco eller annan chilikrydda, eftersom jag tycker det passar så bra med chilihettan i den krämiga äggulan.

De stekta tomaterna kryddar jag med örtkryddor och örtsalt och steker i olivolja. Servera gärna ett gott bröd till.

Du behöver för 4 personer:

2 ägg per person – d.v.s. 8 ägg

2 paket bacon (är ni riktigt hungriga och vill ha en ”pig-out” tar ni tre paket)

1 tomat per person – d.v.s 4 tomater

örtkryddor (antingen blandade örtkryddor som franska örter eller Herbes de Provence alt. timjan, rosmarin och basilika el. annat som du har i kryddskåpet)

peppar och örtsalt (jag använder Trocomare eller Herbamare som jag är uppvuxen med och jag tycker har en fin smak)

paprikapulver

ev. någon chilikrydda, cayennepeppar eller liknande

tabasco till servering

olja till stekning

Gör så här:

Börja med att steka tomaterna. Dela tomaterna i halvor, krydda snittytan med örter och örtsalt eller flingsalt. Hetta upp stekpannan till medelhög värme. Jag steker i olivolja, men du tar den olja du föredrar. Lägg tomaterna med skalsidan ner ett tag först för att de ska mjukna lite på den halvan också. Sedan vänder du dem och steker dem klara med snittytan neråt. När tomaterna är ganska mjuka och har fått fin stekyta utan att bli brända är de klara. Lägg dem på ett ugnsfast fat som du ställer in i ugnen som du värmt till ca 150 grader.

Stek baconet i stekpanna utan fett. Lägg skivorna omsorgsfullt i pannan en och en, det tjänar man på för att få fina stekta baconskivor. Lägg över dem på ett ugnsfast fat med hushållspapper på. Hushållspappret suger upp det överflödiga fettet. När all bacon är stekt tar du bort hushållspappret och ställer fatet i ugnen för varmhållning.

Stek till sist äggen, gärna med baconfettet kvar. Knäck i ett ägg i taget. det brukar vara lämpligt att steka fyra ägg åt gången. Krydda äggen och stek dem på medelhög värme tills vitan stelnat. Jag gillar äggen med ”sunny side upp” och det gör glädjande nog barnen också numera, när de blivit lite större. Den som vill vändsteker sitt ägg ”over easy”.

Servera direkt med tomaterna och baconet, och kanske rostat bröd. En härlig början på dagen!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera