Böngryta med eller utan korv

IMG_0539

Bönor är nyttigt – och gott! Numera behöver vi inte bekymra oss över att hinna lägga dem i blöt över natten, eftersom affärerna är fulla av spännande bönor färdiga att använda.

Här har jag blandat tre bönsorter. Ta de bönor du vill ha; kidneybönor, stora vita bönor, cannellinibönor, svarta bönor, eller rentav kikärtor. Ibland har jag korv i, kryddstark köttrik korv som t.ex. kabanoss eller någon lammkorv.

Böngrytan kan serveras som den är, med ett gott bröd, till potatis eller pasta. Jag har lärt mig att när man kombinerar bönor och ris så främjar de varandras nyttigheter så att kroppen lättare kan tillgodogöra sig dem. Jag väljer därför arborioris eller ett råris. När jag får tag på rött ris tar jag gärna det, eftersom det är ett ris med väldigt god smak som dessutom ska vara väldigt nyttigt. Servera den utan korv för en god och mättande vegetarisk måltid – då blir den ju också nyttigare!

Du behöver för ca 4 personer:

2 burkar bönor (cannellini-, kidney-, svarta-, stora vita-, kikärtor eller vad du hittar och gillar – blanda gärna två eller flera sorter, jag tog kidney-, svarta- och stora vita bönor)

1 gul lök, skalad och hackad alt. 2 bananschalottenlökar eller motsvarande mängd vanlig schalottenlök, skalad och hackad

olivolja till stekning

2-4 vitlöksklyftor, skalade och hackade/skivade

tomater på burk – plommontomater eller cocktailtomater (jag tog en förpackning passerade tomater och en burk cocktailtomater, men tror det hade varit bättre med bara cocktailtomater eller krossade tomater)

ca 2 msk tomatpuré

2 lagerblad

örtkryddor, färska eller torkade

paprikapulver

ev. lite chili

peppar

buljong – jag väljer grönsaksbuljong utan glutamat

ev. en skvätt vin (rött eller vitt) om du har en slatt i kylen

ev. en kryddstark köttrik korv, skuren i bitar

Gör så här:

Sätt först på det ris du valt.

Börja med att steka löken i oljan på medelhög värme så den blir mjuk utan att ta färg. När lök bränns blir den besk.

Tillsätt vitlöken och fräs ett tag till. Tillsätt paprikapulver, chili om du valt det och häll på vinet om du har något.

Om du valt att ha korv i grytan är det dags att tillsätta korvbitarna nu så de får lite stekyta innan du fortsätter.

Tillsätt tomaterna, tomatpurén, örtkryddorna, lagerbladen och buljongen. Peppra.

Tillsätt bönorna och låt puttra under lock. Rör om då och då och låt koka i ca 20 minuter. Smaka av ifall du behöver krydda mer eller ha i mer buljong. Det brukar inte behövas något salt, eftersom buljongen ger sälta och vitlöken ger intryck av sälta och smakrikhet. Har du dessutom korv i ger även den sälta.

Servera, gärna med en sallad. Jag har strött finstrimlad purjolök över, man kan även ta vårlök. Det är även gott att servera smulad fetaost till.

Bon appétit önskas med varma matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera