Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Rabarbermousse på knäckig havrebotten

IMG_0729

Det här är ett av mina experiment som familjen tvingas utstå i Katinkas Kitchen:) Den här gången föll det väl ut.

Jag ville göra en vårlig version av min hallonmoussetårta. Utifrån en paj som jag brukar göra med rabarber under knäckigt täcke har jag här så att säga vänt på det och lägger den knäckiga havreblandningen i botten som toppas av len och sötsyrlig rabarbermousse.

Den här tårtan/desserten är väldigt praktisk att ha på vårens bufféer och middagar eftersom den görs i ordning i förväg och sedan bara är klar att serveras utan vidare tillbehör eller fixande.

Använder du speciell glutenfri havre blir ju denna tårta också helt glutenfri.

Du behöver till havrebotten:IMG_0733

100 gram smör

½ dl vispgrädde eller mjölk (en del tycker att det blir knäckigare då)

drygt ½ dl ljus sirap

knappt 2 dl socker (gärna råsocker)

3½-4 dl havregryn

Jag har gärna i ½ tsk mald kardemumma också, och ½ tsk äkta vanilj (finns burkar att köpa numera i de flesta affärer med utmärkta goda små äkta vaniljkorn! “Vanilla – ground organic vanilla powder”)

Du behöver till rabarbermoussen:

500 gram rabarber skuren i bitar, färsk eller fryst (använder du färsk skalar du den och skär i ganska tunna skivor)

1- 1½ dl socker – gärna finkornigt eller malt rårörsocker (ta lite i taget, börja med 1 dl – den späda vårrabarbern har mindre oxalsyra och behöver ofta mindre mängd socker)

knappt 1/2 dl vatten

½ vaniljstång som du låter koka med rabarberkompotten och sedan skrapar ur fröna ur eller en knivsudd korn ur burk med vaniljfrön – finns numera att köpa i de flesta affärer, glädjande nog

1-1/2 dl god vaniljyoghurt (jag använder Valio laktosfri)

5 gelatinblad

2 dl vispad grädde

citronmeliss eller blommor (ätbara blommor är t.ex. penséer, rosor, ringblommor) att garnera med

Gör så här för havrebotten:IMG_0736

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Häll i vispgrädden, sirapen, sockret och kardemumman samt vaniljen. Låt koka ihop helt kort.

Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter, en s.k. springform, som du lagt en måttanpassad bit bskplåtspapper på om du inte använder teflonform. Grädda ganska långt ner i ugnen i 175 grader i ca 20 minuter. Titta till den då och då så att den inte blir bränd. Den ska vara gyllene i färgen och ha börjat bli lite knäckig. Låt formen med botten kallna medan du gör moussen.

Gör så här för rabarbermoussen:

Lägg rabarberbitarna i en kastrull tillsammans med vattnet, sockret och vaniljfröna. Ställ kastrullen på en platta på medelvärme och låt sjuda upp under omrörning. Det är viktigt att det inte bränns. När rabarbern kokat ner till en kompott tar du den av spisen och låter kompotten svalna. Har du bråttom kan du ställa kastrullen i kallt vatten för nedkylning.

Blanda i vaniljyoghurten i rabarberkompotten.

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i fem minuter.

Vispa grädden i en bunke och ställ den åt sidan ett litet tag.

Lyft upp gelatinbladen med fingrarna och lägg i en rostfri bunke tillsammans med det lilla vatten som kommer med när du lyfter upp gelatinbladen, det vill säga du behöver inte krama ur dem. Ställ bunken över en kastrull eller bunke med vatten som du kokat upp innan, så det fortfarande är hett men inte kokar. Rör i gelatinet tills smält – detta går fort.

Rör ner gelatinet i rabarber-yoghurtpurén.

Sist vänder du ner den vispade grädden.

Häll rabarbermoussen över havrebotten i formen.

Ställ in i kylen att stelna, gärna över natten. Tänk på att det tar ett antal timmar innan gelatinet stelnar.

Hit kan du förbereda, till och med någon dag i förväg.

Tag försiktigt bort den avtagbara kanten (skär längsmed kanten med en kniv så att tårtan lossnar från kanten och inte går sönder när du tar av kanten) och ställ tårtan på ett vackert fat. Dekorera gärna med ctironmeliss och kanske någon ätbar blomma som pensée eller ros. Servera.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply