Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Pankopanerad lax

IMG_0551

Panko är ett ströbröd som används i Asien och är lite större, i avlånga smulor som blir extra krispigt när det steks eller friteras. Här har jag panerat laxbitar som steks i olja och serveras med wokade grönsaker och en asiatisk sås och kanske kokt ris också. Det är en rätt som är mer lättlagad än man kan tro och som gör stor succé hos både barn och vuxna.IMG_0547

Vill du göra det extra lätt för dig kokar du bara en grönsak som du serverar tillsammans med laxbitarna och kanske ris.

Du behöver för 4 personer:

Till laxen:

Beräkna 150-200 gram lax per person, skärlaxen i lagom stora avlånga bitar (du kan självklart byta ut laxen mot någon annan fisk du hittar i IMG_0543fiskdisken eller frysdisken)

en dryg dl mjöl av vete eller råg att doppa laxbitarna i först

peppar, salt och gärna färsk koriander

2 uppvispade ägg

ca 3 dl pankoströbröd (se bilden) – de finns numera ofta att köpa på de flesta välsorterade livsmedelsbutiker och annars alltid på asiatiska livsmedelsbutiker

neutral olja till stekning, jag tog rapsolja men även majsolja blir bra (det ska vara ganska IMG_0544djupt med olja för att bli ett bra resultat, men steker du på ganska hög värme blir det inte så fett ändå)

Till grönsakswoken:

blandade grönsaker till wok (färdigblandade eller ditt hopplock såsom t.ex. bönor, sockerärtor eller broccoli, purjolök, paprika – jag tog sugar snaps, morötter, purjolök & röd paprika)

ev. en burk bambuskott för extra asiatisk touchIMG_0541

ev. en burk vattenkastanjer likaså för extra asiatisk touch och crunch

2-4 vitlöksklyftor, skalade och skivade

en bit färsk ingefära (ca 3-5 cm), skalad och hackad eller riven

2 schalottenlökar, skalade och hackade

1 färsk chili (kan ersättas med torkad chili)

ca 2 msk sojasås (jag använder helst Kikkoman)

gärna 1 msk mirin (kan annars uteslutas eller ersättas av sherry)

några msk olja till stekning

Till den asiatiska såsen:IMG_0545

1/2 dl sojasås (ev. lite mer)

gärna 1-2 msk thailändsk fisksås, Nam Pla (kan ersättas med mer soja)

1/2 dl pressad citron- och limejuice (eller bara det ena av dem)

färsk röd chili, tunt skivad

färsk koriander, sköljd och hackad

gärna några stjälkar vårlök (kallas även salladslök), tvättad och skuren i skivorIMG_0546

Dessutom:

ris att servera till, om du vill

gärna lite mer hackad koriander till garnering vid servering, fast det hade vi glömt köpa när jag lagade och fotade den här rätten:)

Duka gärna med ätpinnar, för extra asiatisk touche!

Gör så här:

Sätt allra först på riset enligt anvisningar på förpackningen.

Börja sedan med att skära upp alla grönsaker till woken. Skär dem i strimlor. Ta de grönsaker du har tillgång till och lust med.

Hacka vitlöken, ingefäran, chilin och schalottenlöken. Ställ allt grönsakshack åt sidan tills det är dags att woka dem à la minute strax före servering.

Blanda ihop alla ingredienserna till såsen, smaka av och ställ den åt sidan. Den ska inte ha för genomträngande syra, utan en fin balans mellan det syrliga, det salta och det starka.

Häll mjölet i en skål, pankoströbrödet i en annan skål och ställ fram de uppvispade äggen i en tredje skål.

Skär laxen i de bitar du vill ha dem i. Jag tycker om när de är ca 2-3 cm breda och 5-10 cm långa.

Doppa laxbitarna först i mjölet, därefter i äggvispet och sist i pankoströbrödet. Stek den panerade laxen i oljan som du hettat upp till ganska hög temperatur. Om du har för låg temperatur suger paneringen bara upp en massa fett och blir oaptitlig, mjuk och för ljus.

Stek laxbitarna hastigt, vänd på dem så de får fin färg runtom. Lägg upp dem på ett serveringsfat, gärna med hushållspapper på för att suga upp det överflödiga fettet.

Woka grönsakerna direkt/samtidigt. Börja med vitlöken, ingefäran, schalottenlöken och chilin och tillsätt därefter grönsakerna i ordning efter de som tar längst tid att tillaga. Mot slutet kommer alltså den strimlade purjolöken och därefter paprikan, medan bönor och sockerärtor tar lite längre tid. Jag brukar ofta förvälla bönor och broccoli innan i några minuter, eftersom jag inte tycker om när de är för råa. Men det är en smaksak. Tillsätt sojan och mirin eller sherry på slutet.

Servera direkt med laxen och såsen och ev. riset. Jag ställer gärna en skål med såsen på bordet och låter var och en ha en liten skål att hälla den i för att kunna doppa laxen. Den som vill häller såsen på tallriken över mat och ris, men då blir det svårt att äta med pinnar.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

Leave a Reply