Grönsakswok

IMG_0550

Wokade grönsaker är ett väldigt fräscht tillbehör både till mat med asiatiskt stuk eller annan. När man blandar grönsaker i olika färger blir det vackert och ingefäran, chilin samt vitlöken gör det hela nyttigt.

Fort går det också, när man väl skurit till grönsakerna. Välj därför grönsaker efter hur mycket tid du har till att IMG_0543stå och förbereda och strimla dem. För riktigt snabblagad variant väljer du färdigstrimlade frysta grönsaker.

Här har jag serverat grönsakswoken tillsammans med pankopanerad lax, ris och en god asiatisk sås. Den som vill ha en vegetarisk rätt kanske väljer att lägga till tofu på slutet. Annan fisk, kyckling eller kött är också goda komplement.IMG_0546

Du kan finna recepten här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger här bredvid. Den pankopanerade laxen publiceras här bredvid i eget inlägg.

De här fotona behöver uppdateras – det blir både godare och vackrare än vad som framgår här!

Du behöver för 4 personer:

blandade grönsaker till wok (färdigblandade eller ditt hopplock såsom t.ex. bönor, sockerärtor eller broccoli, purjolök, paprika – jag tog sugar snaps, morötter, purjolök & röd paprika)

ev. en burk bambuskott för extra asiatisk touch

ev. en burk vattenkastanjer likaså för extra asiatisk touch och crunch

2-4 vitlöksklyftor, skalade och skivade

en bit färsk ingefära (ca 3-5 cm), skalad och hackad eller riven

2 schalottenlökar, skalade och hackade

1 färsk chili (kan ersättas med torkad chili)

ca 2 msk sojasås (jag använder helst Kikkoman)

gärna 1 msk mirin (kan annars uteslutas eller ersättas av sherry)

några msk olja till stekning

Gör så här:

Skär upp alla grönsaker till woken. Skär dem i strimlor. Ta de grönsaker du har tillgång till och lust med.

Hacka vitlöken, ingefäran, chilin och schalottenlöken. Ställ allt grönsakshack åt sidan tills det är dags att woka dem à la minute strax före servering.

Häll olja i woken eller stekpannan. Börja sedan med att hälla i vitlöken, ingefäran, schalottenlöken och chilin. Woka och rör runt medan de steks mjuka utan att ta färg. har du en wok ska du ha hög temperatur när grönsakerna läggs i – det är just hela grejen med att woka; det går fort och blir fräscht och nyttigt.

Tillsätt grönsakerna i ordning efter de som tar längst tid att tillaga. Mot slutet kommer alltså den strimlade purjolöken och därefter paprikan, medan bönor och sockerärtor tar lite längre tid. Jag brukar ofta förvälla bönor och broccoli innan i några minuter, eftersom jag inte tycker om när de är för råa. Men det är en smaksak. Tillsätt sojan och mirin eller sherry på slutet.

Servera direkt tillsammans med det övriga du lagat. Servera, kanske med pinnar att äta med.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera