Salade chèvre chaud

En mycket enkel och god sallad att servera som förrätt eller som lunch eller lätt middag – som passar utmärkt såhär på Frankrikes nationaldag, 14 Juillet.

Vill man ha den lite matigare kan man lägga osten på en skiva rostad baguette eller annat ljust bröd. Jag brukar skiva baguette i skivor och rosta i gnen på ca 200 grader tills de är gyllene och spröda – ett bra sätt att återanvända gammal baguette. Du kan frysa in överbliven baguette i skivor och plocka fram och rosta till denna salladen eller andra rätter.

En del gillar att ha honung på chèvren men jag föredrar lite torkade örtkryddor herbes de Provence.

Du behöver:

En skiva chèvre per person (använder du crottin delas den längs med i halvor – välj att använda båda till en person, eller för lite mindre portion en halva per person)

Ev. skivad rostad baguette eller annat ljust bröd

Salladsblad – efter tillgång och smak, sköljd och torkad

Gärna några cocktailtomater, skurna i halvor

En fransk dressing (recept hittar du här på Katinkas Kitchen) eller helt enkelt balsamvinäger och god olivolja

Lite havssalt och nymald peppar

Gör så här:

Jag brukar börja med att rosta brödet enligt ovan i ugnen, så de är klara när osten är klar att läggas på dem.

Lägg chèvreskivorna eller crottinhalvorna i en ugnsform eller på ett ugnssäkert fat som du smort med lite olivolja. Strö eventuellt de torkade örtkryddorna över. Gratinera i ugnen i 225 grader eller under grillgallret. Passa så inte bränns! Det kan gå fort! Lägg under tiden upp de rena torra salladsbladen på fat och dekorera med tomathalvor runtom.

Lägg den gratinerade chèvren på det rostade brödet och lägg på salladen, eller lägg chèvren direkt på salladen. Ringla dressing över salladen. Ta några tag med pepparkvarnen och strö lite flingsalt över. Servera direkt. Du kan servera extra rostade brödskivor till om du vill.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera