Eld!

IMG_1342

Valborgsmässoafton förknippar vi väl med eld. Och eld hör mycket ihop med matlagning. Den som vill läsa mer om den historiska anledningen till Valborgsfirandet med eldar kan titta på gårdagens inlägg här bredvid på Katinkas Kitchen.

Vi älskar att grilla, och av någon anledning eller kanske just på grund av det ursprungliga är det ett område som männen gärna ger sig på.IMG_0463

Vem som än står vid grillen, ska man inte vara rädd för att välja stora stycken att grilla. I dagens utmärkta klotgrillar och andra elaborerade varianter blir det riktigt bra och saftigt resultat. Se bara till att köttbiten, fisken eller kycklingen får indirekt värme. Många andra kan beskriva grillandets ädla konst bättre än jag, särskilt de senaste åren när det verkar ha blivit mode att grilla, varför IMG_9229jag nöjer mig med att ge tips på saker att tillaga. Jag gillar att grilla helstekta kycklingar, entrecôter och flankstek – eller en hel fylld fisk.

I kategorin Grilla i kolumnen till höger finner du en mängd recept för inspiration – marinader till kyckling, fisk, nöt-, lamm- eller fläskkött och många andra tips. Det som jag tycker kanske passar allra bäst såhär på våren är nog vispat ramslökssmör, annars är citron- och örtsmör en favorit.

Tillbehör till det grillade finner du i kategorin Tillbehör en bit ner i kolumnen till höger.  Kategorin Såser, Röror och Kryddsmör är också den särskilt lämplig i IMG_5907grillsammanhang.

Till en Valborgsmiddag kanske det även ska vara såväl förrätt som efterrätt. Två vårliga förrätter som jag tycker passar på Valborg är laxcevichen på svenska med knaprig gurka, forellrom och dill. Eller laxtartaren där laxen får sällskap av krämig avokado och lite tomat samt vårlök. Titta annars i kategorin Förrätter.

Och så efterrätten. Rabarber känns för mig mycket vårigt och fräscht. Den första späda rabarbern börjar saluföras i butiker och på torg. Rabarber under knäckigt täcke, schweizisk rabarberpaj, vaniljpannacotta med rabarber, vaniljbakad rabarber eller rabarbermoussetårta är några tips. Eller varför inte rabarberswissen. Titta i kategorin Desserter – Efterrätter i kolumnen till höger eller IMG_9628sök helt enkelt på rabarber eller någon annan ingrediens i sökrutan uppe till höger här bredvid.

Till kaffet kanske en bit choklad och några färska bär i all enkelhet och som en försmak av sommaren.

I år blir det efter två pandemier brasor och majeldar liter varstans. Jag önskar en trevlig god middag med familj eller vänner denna Valborgsmässoafton.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera