Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Eld!

IMG_1342

Valborgsmässoafton förknippar vi väl med eld. Och eld hör mycket ihop med matlagning.

Fortfarande älskar vi att grilla, och av någon anledning eller just på grund av det ursprungliga är det ett område som männen gärna ger sig på. Även om jag har lyckats lära mig att bemästra grillning någorlunda låter jag gärna maken stå för grillandet av de saker som iordningställts i köket.IMG_0463

Man ska inte vara rädd för att välja stora stycken att grilla. I dagens utmärkta klotgrillar och andra elaborerade varianter blir det riktigt bra och saftigt resultat. Se bara till att köttbiten, fisken eller kycklingen får indirekt värme. Många andra kan beskriva grillandets ädla konst bättre än jag, särskilt nu när det verkar ha blivit mode att grilla, varför IMG_9229jag nöjer mig med att ge tips på saker att tillaga. Jag gillar att grilla helstekta kycklingar, entrecôter och flankstek.

I kategorin Grilla i kolumnen till höger finner du en mängd recept för inspiration – marinader till kyckling, fisk, nöt-, lamm- eller fläskkött och många andra tips. Det som kanske passar allra bäst såhär på våren är nog vispat ramslökssmör.

Tillbehör till det grillade finner du i kategorin Tillbehör en bit ner i kolumnen till höger.  Kategorin Såser, Röror och Kryddsmör är särskilt lämplig i IMG_5907grillsammanhang.

Till en Valborgsmiddag kanske det även ska vara såväl förrätt som efterrätt. Två vårliga förrätter som jag tycker passar på Valborg är laxcevichen på svenska med knaprig gurka, forellrom och dill. Eller laxtartaren där laxen får sällskap av krämig avokado och lite tomat samt vårlök. Titta annars i kategorin Förrätter.

Och så efterrätten. Rabarber känns vårigt och fräscht. Den första späda rabarbern börjar saluföras i butiker och på torg. Rabarber under knäckigt täcke, schweizisk rabarberpaj, vaniljpannacotta med rabarber, vaniljbakad rabarber eller rabarbermoussetårta är några tips. Eller varför inte rabarberswissen vars recept kom upp härom dagen. Titta i kategorin Desserter – Efterrätter i kolumnen till höger eller IMG_9628sök helt enkelt på rabarber eller någon annan ingrediens i sökrutan uppe till höger här bredvid.

Till kaffet kanske en bit choklad och några färska bär i all enkelhet och som en försmak av sommaren.

I år blir det inga offentliga eldar och inga stora middagar eller fester, detta pandemins år. Bilderna på dukningar har några år på nacken, när allt det här var i princip otänkbart. Men det går att göra en trevlig god middag med familj eller några nära vänner i sin bubbla. Jag önskar er en riktigt trevlig och välsmakande Valborgsmässoafton!

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply