Dressing som i Frankrike – Vinaigrette

Varje fransk husmor har väl sin version på en äkta fransk vinaigrette även om de inte brukar skilja sig så där jättemycket åt. Det här receptet är inspirerat av alla de dressingar jag serverats i Frankrike, med särskild vägledning av en speciell fransk husmor med gedigen kunskap. Det fungerar lika bra till en sallad som till nykokta primörer, till exempel sparris.

Huvudregeln vid blandning av dressing är en del vinäger till tre delar olja, men jag gillar när den blir lite ”rivigare” med en aning mindre olja. Pröva dig fram till vad du föredrar. Den här dressingen kan självklart göras med andra vinäger- och/eller oljesorter, men detta är en klassisk fransk dressing som blir otroligt god.

Du behöver:

½ dl rödvinsvinäger

1-3 msk dijonsenap (smaka dig fram)

en nypa salt

en nypa peppar – nymald  (vit eller svart efter smak, eller rentav blandad)

1-1 ½ dl valnötsolja

Gör så här:

Blanda vinägern med dijonsenapen, rör ordentligt och smaksätt med lite salt och peppar. Rör droppvis i oljan så du får en jämn emulsion. När oljan rörs i långsamt, lite i taget och dressingen innehåller dijonsenap så går den ihop och blir jämn och krämigt tjock i konsistensen. Den här dressingen håller sig några dagar i kylen – förvara i burk med lock och ta fram ett tag före servering så den blir rumsvarm.

Blanda gärna olika salladssorter, så den får mer karaktär. Några av mina favoriter är ekbladssallad, lollo rosso och romansallad. Gott också att ha i lite ruccola. Härligt att det finns så många sorter att få tag på nu.

Den här dressingen är även väldigt god att servera till nykokt- eller stekt sparris. Se eget recept här på Katinkas Kitchen.

Ödmjukt förmedlat från miljoner franska hushåll med vänliga matglada hälsningar genom

Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


Kommentera