Nässelsoppa

401809_656002087758687_558526223_n

Jag hoppas att det fortfarande är tid för späda nässlor. I år har våren kommit långsam och kall, så kanske de finns kvar i markerna.

Ett säkert vårtecken i köket är nässelsoppa. Plocka de späda topparna som faktiskt inte bränns lika mycket och koka tillsammans med en god buljong. Jag föredrar att inte reda soppan, men den som vill kan ha i redning och/eller grädde vilket i och för sig förtar en del av alla nyttigheter nässlor innehåller såsom järn och mineraler.

Vaktelägg är det klassiska tillbehöret, som här på bilden, men vanliga kokta ägg funkar också som matig dekoration i soppan. Servera som förrätt eller huvudrätt.
942119_656002261092003_2131563910_n

Du behöver för ca 4 personer (till förrätt räcker det till fler):

1 liter god buljong – grönsaks- eller kycklingbuljong passar bra om man inte vill ha den vegetarisk (var beredd att tillsätta mer buljong om behövs)

ca 750 gram nässlor, sköljda och rensade

om man vill kan man steka en väldigt finhackad schalottenlök i en rejäl klick smör eller olja som man sedan häller buljongen över

peppar och salt (brukar inte behövas så mycket eftersom buljongen ger sälta)

ev. redning i form av mjöl som rörts ihop med en klick smör och/eller ca 1 dl grädde

Gör så här:

Under tiden som du kokar soppan kokar du äggen. Om du kokar vanliga ägg tycker jag 6,5 minuter ger perfekta ägg. Skölj äggen i kallt vatten för att stoppa kokningen.

Koka upp buljongen. Om du vill steker du först schalottenlök i smör innan du häller på buljongen. Lägg i nässlorna, låt koka ihop ett kort tag. Mixa eventuellt soppan, beroende på hur finhackade nässlorna är. Smaka av med salt och peppar. Red soppan om du vill. Om du har i grädde låter du soppan precis bara bli varm och serverar sedan direkt.

Skala äggen och lägg i halvor i den upplagda soppan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*