Slö sommarlyx

IMG_1647

I den härliga sommarvärmen är det kanske inte matlagning de flesta tänker mest på. I Katinkas Kitchen skapas det oförtrutet nya rätter, och gamla kommer till heders. Idag plockar jag fram några favoriter som passar särskilt bra i sommarvärmen.

Den asiatiska nudelsalladen med räkor, eller noodles som jag brukar säga just för att skilja de asiatiska noodlarna från de italienska nudlarna, är en riktig sommarfavorit till både lunch och middag. Med sin fräschör av lime,  sting av chili och med angenäm sälta är den helt suverän i sommarvärmen. Man kan även servera den som förrätt innan grillning. Receptet hittar du här bredvid. Gör den på nudlar tillverkade av mungbönor för extra nyttighet och stabilt blodsocker för diabetiker.

En annan asiatisk sallad som också är supergod och därtill praktisk eftersom den går utmärkt att göra på rester av grillkött är thailändsk beef salad, eller thailändsk biffsallad om man ska prata ren svenska. Åter de perfekta smakerna som får det att vattnas i munnen – lime, chili, mynta…

Eller bara en burk sill – löksill eller matjes brukar det bli hos oss – med nykokt färskpotatis, gräddfil eller crème fraîche, gräslok och/eller rödllök, kanske kokta ägg. En av de enklare rätter IMG_1648man lätt kan plocka fram i sommarvärmen.

En riktig klassiker är den sydspanska kalla grönsakssoppan gazpacho, som serveras med tärningar av gurka, lök, paprika, tomat och stekta brödkrutonger. Du finner receptet här bredvid.

Eller gör bara en fräsch sallad på grillrester, vare  sig det är kyckling, fisk eller kött. Kanske överbliven färskpotatis eller andra grönsaker, cocktailtomater, lite lök – kanske salladslök som ger fräschör och fin smak. Toppa med bara en god olivolja och en god vinäger, salt och peppar – klart!

Och till sist en av våra absolut fånigt enklaste sommar-snabbluncher: knäckebröd med makrill i tomatsås direkt från burken, kanske något salladsblad under och ev. IMG_1573någon lökskiva över eller lite klippt färsk gräslök. Löjligt enkelt, men både gott och nyttigt!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_1511IMG_1509

 

 

Kommentera