Sagolikt god glaze

IMG_1547

En glaze gör i princip vilket kött som helst helt fantastiskt när man grillar. Det är dessutom praktiskt, eftersom köttet med fördel kan förstekas i ugn, gärna på låg värme, för att sedan hastigt grillas på med lite glaze och sedan serveras med resterande glaze som en särdeles god och smakrik sås. Egentligen är det som en barbecuesås, fast glaze brukar man ibland tillsätta efter själva grillningen.

Under årets Skånevistelse fick jag tips på en särdeles god glaze av en bekant som inte ville ge receptet men väl ingredienserna. Jag ställde mig och experimenterade i köket och vet inte om resultatet ligger nära ursprungsreceptet eller ej, men gott blev det tyckte alla. Verkligt fingerlicking good:)

Vi har serverat den dels med revbensspjäll, men även med kycklingklubbor och med flankstek. På bilden här bredvid ser du den på majskycklingklubbor med ugnsrostad potatis och underbar hemgjord coleslaw.

Du behöver för ca 4 personer:

6-8 vitlöksklyftor, skalade och pressade eller mosade med en kniv mot skärbrädan tillsammans med lite salt

2-3 cm färsk ingefära, skalad och riven

2 msk tomatpuré

2 msk chilisås eller ketchup

2-3 msk sojasås

1/4 tsk chiliflakes

gärna ganska många tag på kvarnen på Santa Marias Chiliexplosion (en kryddblandning jag tycker om till det mesta)

1-2 msk jordnötssmör, creamy d.v.s. den med slät konsistens

saft av 1-2 limefrukter

finrivet skal av 1/4-1/2 apelsin

en knivsudd spiskummin (väldigt lite eftersom den inte ska ta över, bara ge en liten anings smaklyft)

2-4 msk sesamolja

1-2 msk ljus sirap

peppar och ev. salt (smaka av, eftersom flera av ingredienserna ger sälta)

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienserna i en skål. Smaka av och se om du behöver sätta till något – det ska vara en fin harmoni i smakerna, med balans mellan det söta, salta, sura och fylliga. Konsistensen blir ganska tjock.

När det är dags att grilla penslar du på ett lager glaze på köttet och lägger sedan köttet på grillen när det glöder fint. Lägg på lite mer glaze under grillningen, men var försiktig så det inte droppar ner för mycket eller tar eld, eftersom både det söta från sirapen och tomatpurén samt ketchupen är lättbränt.

Ställ fram resten av glazen för gästerna att ta för sig av vid bordet.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*