Rabarberpaj ljuvligt krämig

IMG_1735

Den här rabarberpajen blir alldeles fantastiskt krämig och ljuvlig. Receptet kommer ursprungligen från ett urklipp ur en veckotidning jag gjorde som liten tjej. Upphovsmännen, eller snarare -kvinnorna är Siv och Key Nilson. De gjorde små bakelser i form av hjärtan, men jag har valt den mindre pyssliga varianten i form av en paj. Den som vanligtvis inte är så förtjust i mandelmassa ska inte låta sig avskräckas, IMG_1127eftersom den sker ljuv matmagi så mandelmassan smälter ihop med den tunt skivade rabarbern. Även de mest hårdnackade mandelmassemotståndarna brukar älska den här kakan. Pajdegen är en av de bästa jag prövat. Det är väl värt att göra den här kakan för att servera som dessert eller till eftermiddagskaffet så här i sommaren. Jag brukar göra dubbel sats på en gång och frysa in den andra IMG_5691pajen så kan man snabbt trolla fram något gott vid ett annat (oanat) tillfälle:)

Du behöver för en form på ca 25 cm i diameter:

Till degen:

150 gram smör

3 1/2 dl vetemjöl

1 msk florsocker

1/4 dl kallt vattenIMG_5692

gärna lite vaniljsocker för extra smak

Till fyllningen:

50 gram smör

1 dl socker

2 ägg

100 gram mandelmassa, grovrivenIMG_5693

rivet skal av 1/2-1 citron

300 gram skalade och mycket tunt skivade rabarber

jag tillsätter även lite äkta vanilj (frön ur stången eller från burk, inte vaniljsocker här) och 1/4 tsk mald kardemumma

Gör så här:

Börja med degen. Blanda mjöl och florsocker, skiva ner smöret och nyp ihop till en smuldeg innan du tillsätter det kalla vattnet. Använder du matberedare läggerIMG_5695 du alla ingredienser utom vattnet i den och kör ett tag så degen blir smulig innan du tillsätter vattnet och kör så degen går ihop. Lyft upp och knåda ihop lite ytterligare i en bunke eller på en bänkskiva. Plasta in och lägg degen att vila i kylen i minst 1/2 timme, gärna 1 timme.

Under tiden gör du fyllningen: Börja med att skala och skiva rabarbern tunt. Smält smöret i en kastrull på låg värme. Vispa upp äggen med sockret. Rör i äggvispet samt vanilj och kardemumma. Sjud krämen tjock på svag värme under konstant vispning så den inte bränns vid. Ta krämen av värmen, vänd ner grovriven mandelmassa (det går lättare om du låtit den ligga i kylen eller till och med frysen ett tag). Rör även ner den mycket tunt skivade rabarbern. Ställ krämen att svalna medan du gör iordning pajformen.

Ta fram degen och kavla ut den eller tryck ut den i formen. Se till att det är åtminstone lika tjockt med pajdeg på kanterna som i botten, annars bränner de bara vid och pajen får svårt att hålla ihop. Ställ formen att vila ett tag i kylen innan du ska baka den i ugnen. Det gör man för att förhindra att degen rasar ner från kanterna när den förgräddas innan fyllningen kommer i.

Förgrädda pajdegen i 200 grader i ca 15 minuter. Den ska ha stelnat men absolut inte bli bränd eller ta mycket färg. Ta ut formen och häll i fyllningen. Grädda pajen i 175-200 grader i ca 30 minuter tills fyllningen stelnat. Du kan pröva med en sticka i mitten. Även om fyllningen ska vara krämig ska den inte vara för kletig.

Servera gärna pajen något avsvalnad eller ljummen med lösvispad grädde smaksatt med vanilj, med vaniljglass eller vaniljsås. Njut!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera