Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Skördepasta med zucchini & bacon

1995088

I härliga skördetider använder jag gärna den goda nyskördade zucchinin i olika konstellationer. Här får den spela huvudrollen i en väldigt lättlagad pastarätt smaksatt med både bacon, salvia och färsk chili. Jag har förmånen att använda mina föräldrars egenodlade supergoda chili, som är väldigt aromatisk. En vanlig röd chili fungerar bra – den behöver inte vara så stark, utan ska ge både färg och fyllighet. Örterna skördar jag på balkongen till min oförställda glädje. Nyriven god lagrad parmesan ger tillsammans med färsk basilika och gärna lite stimlad vårlök extra smak vid serveringen.

För lite nyttigare version tar du bort bacon och kanske tar fetaost i stället.

Du behöver för 4 personer: 1995084

2-3 zucchinisar, gärna de lite mer späda med mjäll fin smak, tvättade och skurna i ganska smala bitar

2 vitlöksklyftor, skalade och hackade

gärna 1 schalottenlök, skalad och delad i kvartar innan den strimlas tunt

1 röd chili, tvättad och hackad

1 paket bacon, strimlat i ganska små strimlor

en rejäl näve färsk salvia, hackad1995087

en näve färsk basilika, hackad

ca 1 1/2 dl riven god lagrad parmesanost (min köpte jag på bondens marknad hos Vikentomater, men Änglamarks på Coop är också mycket bra)

gärna 2 stjälkar vårlök som även kallas salladslök (har till och med sett den saluföras som höstlök), tvättad och tunt skivad

nymald svartpeppar och gärna blandpeppar (vit-, rosé- svart- och ev. lite grön-)

olivolja till stekning och extra att ringla över vid servering

ev. salt efter smak1995086

spaghetti eller den pastasort du föredrar, kokad al dente

Gör så här:

Häll en liten klick olivolja i stekpannan. Stek baconstrimlorna på ganska hög värme så de blir krispiga utan att bärnnas – rör om hela tiden. Tillsätt salvian, lök och 1995085vitlök och sänk värmen något. Låt fräsa ett tag och tillsätt sedan chilin.

börja koka pastan samtidigt som du lägger zucchinibitarna i lök- och baconhacket. Zucchinin ska nämligen inte stekas för länge. Just därför gillar jag att den skärs i ganska tunna skivor om ca 2-3 mm, så de behåller en viss spänst och det går fort att steka dem.

Krydda med peppar. Tillsätt gärna lite mer olivolja.

Häll av pastan när den är al dente (med en liten hård kärna så den inte klibbar och blir tråkig). Ibland sköljer jag faktiskt pastan i kallt vatten helt hastigt för att se till att kokningen avstannar och att den inte klibbar. Låt rinna av ordentligt och häll därefter pastan i såsen, rör runt. Alternativt häll pastan i en serveringsskål, ringla olivolja över och tillsätt såsen. Rör runt försiktigt. Dekorera med basilikan, vårlöken och häll på parmesanosten alternativt servera den vid sidan av för gästerna att tillsätta vid bordet. Ringla gärna lite olivlolja över, peppra och salta om du vill. Servera och njut.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Leave a Reply