Äppelkaka med havrefras

1997789

Jag skriver ofta om hur mina recept kommer till av en slump. Även om en del självklart blir till med mer medveten tankeverksamhet, är faktiskt en hel del resultat av stundens ingivelse eller till och med ”nöd”. Nöd på så sätt att jag helt enkelt har mindre råvaror och ingredienser att utgå från och då hittar på nåt nytt.

Den här gången hade jag gjort pajskal för att göra min franska calvadossmakande äppeltarte. Men så hade sonen funnit de egenhändigt plockade, eller snarare ”pallade” äpplena sällsynt goda och hunnit knapra i sig några innan jag kom hem från jobbet:) Jag gjorde helt enkelt kompott på de kvarvarande äpplena, men fick hitta på något annat att ha ovanpå än det sedvanliga vackra täcket av tunt skivade äpplen som sedan täcks av ett tunt lager aprikosmarmelad nästan som en gelé. Jag gjorde lite härligt knäckigt havrefras och strödde över äppelpajen. I själva verket kan man nöja sig med att bara ha det ovanpå, utan pajbotten. Men då blir det mer som en äppeldessert än en paj. Den här pajdegen tycker jag blir sällsynt god – av alla pajdegar jag experimenterat med är det här min absoluta favorit som jag numera alltid använder.

Du behöver för en pajform på ca 20 cm:1997788

6 äpplen, skalade och skurna i bitar

2-3 msk smör

1/2 dl socker, gärna finkornigt råsocker (du kan behöva använda mer eller mindre mängd av sockret, beroende på äppelsortens egen sötma, jag använde transparant blanche som är ganska söta i sig själva och tog då bara 1-2 msk socker)

1-2 msk calvados

gärna en sked aprikosmarmelad

1/2 vaniljstång, uppskuren på längden2001578

Till degen:

150 gram smör

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak

Till havrefraset:

3 1/2 dl havregryn

drygt 50 gram smör

1/2 dl socker, gärna finkornigt råsocker

ev. lite vanilj

gärna 1/2 tsk kanel

Gör så här:

Börja med degen. Blanda mjöl och florsocker, skiva ner smöret och nyp ihop till en smuldeg innan du tillsätter det kalla vattnet. Använder du matberedare lägger du alla ingredienser utom vattnet i den och kör ett tag så degen blir smulig innan du tillsätter vattnet och kör så degen går ihop. Lyft upp och knåda ihop lite ytterligare i en bunke eller på en bänkskiva. Plasta in och lägg degen att vila i kylen i minst 1/2 timme, gärna 1 timme.

Under tiden gör du fyllningen: Lägg alla ingredienser till fyllningen i en kastrull. värm under omrörning och låt småputtra under omrörning över medelvärme. Se till att kompotten inte bränns vid. När äpplena mjuknat och det blivit en trevlig kompott ställer du den åt sidan.

Ta fram degen och kavla ut den eller tryck ut den i formen. Se till att det är åtminstone lika tjockt med pajdeg på kanterna som i botten, annars bränner de bara vid och pajen får svårt att hålla ihop. Ställ formen att vila ett tag i kylen innan du ska baka den i ugnen. Det gör man för att förhindra att degen rasar ner från kanterna.

Grädda pajskalet i ca 180 grader i ca 30 minuter. Pajskalet ska bli vackert gräddat och pajdegen spröd utan att bli mörk och bränd.

Ställ pajskalet åt sidan att svalna.

Gör havrefraset: Smält smöret på medelhög värme i en stekpanna som du rengjort ordentligt så den inte har någon smak kvar av vanlig mat som bacon, vitlök, lök etc. Tillsätt havregrynen, kanelen, vaniljen och sockret. Rör runt hela tiden och stek havrefraset tills det blivit gyllene och frasigt. Du kanske behöver tillsätta lite mer smör, beroende på hur torra havregrynen är. Häll upp havrefraset på ett bakplåtspapper att svalna.

Montera pajen: Du kan förbereda allt annat och bara montera pajen precis innan det är dags att servera den för bästa resultat så fyllningen inte blöter upp pajbotten. Häll kompotten i pajformen. Toppa med havrefraset som du smular och fördelar över.

Servera pajen som den är eller med vaniljglass, grädde eller vaniljsås.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälnsingar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera