Yoghurtkaniljglass

2384327

Den här glassen serverar jag ofta till äppelpaj, men den är underbar även i eget majestät. Det är en väldigt lättlagad glass med härliga smaker. Namnet som barnen kommit på säger ju liksom allt.

Du behöver (till ca 4 pers):

Ca 3 dl avrunnen yoghurt – förslagsvis mild naturell yoghurt, eller vaniljyoghurten

1½ dl grädde (jag brukar använda den laktosfria – den är väldigt god dessutom)

1½ dl socker (gärna malt eller finkornigt råsocker eller muscavadosocker)

vanilj – helst de urskrapade fröna ur en vaniljstång, annars ett riktigt bra vaniljsocker I vissa affärer har jag hittat vaniljfröna som säljs i en burk – alldeles utmärkt till detta! Ta då ½ tsk av vanliljfrön. Använder du vaniljsocker kan du ta 1 tsk.2384325

Ca 1 tsk malen kanel (anpassa mängden efter din smak)

Gör så här:

Ställ yoghurten på avrinning i ett melittafilter. Jag brukar fylla melittafiltret med yoghurt (tror det rymmer 5 dl) och låta det stå i köket och rinna av, eller varsamt ställa in det i kylen om kan låta det stå och rinna av lite längre tid. Den tjocka krämiga yoghurt som är kvar i melittafiltret blandar du med övriga ingredienser. Vasslen som runnit av kan du med fördel använda som degvätska när du bakar bröd.2384326

Häll kaniljblandningen i glassmaskinen och låt snurra runt och frysa tills glassen åker med runt i en klump. Servera direkt till en god paj eller som den är, gärna i kylda skålar som du haft i frysen ett tag så glassen inte smälter direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera