Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Bästa pajdegen till söta pajer

1452500_10151906589730857_505888253_n

Jag har experimenterat fram och tillbaka i min strävan att hitta den bästa pajdegen, och tillsammans med min strävsamma familj som utsätts för alla experiment kommit fram till att det här är det bästa receptet. Jag använder därför numera alltid den här pajdegen till alla mina efterrättspajer. Den är dessutom väldigt lättgjord!

Du behöver till en pajform på ca 20-25 cm: (beroende på om du har barn som kommer och knaprar upp degen..)2072060

150 gram smör

3 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 msk florsocker

1/4 dl kallt vatten

gärna lite vaniljsocker för extra smak

Gör så här:

Lägg mjölet, smöret, florsockret och vaniljsockret i en matberedare. Kör ihop ingredienserna till en grynig massa. Tillsätt det iskalla vattnet genom det lilla röret, medan maskinen fortfarande går. Låt degen fortsätta köra tills den går ihop till en klump i ena ändan av bunken. Degen ska bli smidig men inte för kladdig och precis hålla ihop men inte vara för smulig. Stäng då av maskinen och lyft ut degen. Lägg den 2072061i pajformen om du vill trycka ut den direkt eller vira in den i plastfolie och ställ i kylen i en halvtimme. Om du som jag ofta har lite bråttom och inte hinner vänta på de ordentliga momenten trycker du ut den i pajformen och ställer därefter in hela pajformen i kylen i en halvtimme innan du gräddar pajbotten. Det är viktigt för att den inte ledset ska halka ner från kanterna under gräddningen.

Grädda pajbotten i 180-200 grader. Den lägre temperaturen väljer du om du ska grädda pajskalet helt färdigt innan du fyller det, medan du väljer den högre temperaturen när du bara ska förgrädda pajskalet för att sedan fylla det och sedan grädda 20720642072068färdigt på lite lägre temperatur.

Passa så pajskalet inte blir bränt. Det ska vara vackert gyllene och frasigt mört.

Använd pajskalet till att göra den busenkla glasstårtan, den supergoda krämiga rabarberpajen, jordgubbstarte med vaniljcrème eller någon annan god paj. Du hittar de nämnda receptet här på Katinkas Kitchen!

Med vänliga matglada hälsningar!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Leave a Reply