Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Grillad ibericogris
Categories: FLÄSKKÖTT, GRILLA

2002431

I Spanien gillar man sitt fläskkött, i synnerhet den spanska speciella grisen som går under namnet Iberico. Det är en art som är svart till färgen och är känd för sitt delikata kött. Den är kanske främst känd som den finaste av alla skinkor, pata negra, som betyder svart fot. Beroende på hur ibericogrisen föds upp ger den olika sorters kött, där det exklusivaste är när den fötts upp frigående med en föda på enbart ekollon, bellota, som ger ett mörkt mört kött med insprängt välsmakande fett. När den föds upp på mer vanligt traditionellt sätt, cebo, ger den ett kött som även det är mer smakrikt och angenämt än det fläskkött vi är vana vid i Sverige.cerdo-iberico (13)

Här har vi marinerat tre styckningsdelar av köttet och grillat det; solomillo, presa de paleta 2002432respektive secreto. Solomillo är filén, presan tror vi är en bit av benfri karré och secreto som har sitt namn av att slaktarna behöll den för sig själva som sin speciella delikata hemlighet har vi slutit oss till är den finaste delen av benfritt revbensspjäll.

Till serverade vi tre goda tillbehör: rostade skalade paprikor som marinerades i olivolja med vitlök och basilika, kokta gröna bönor med tomatvinaigrette och en aubergineröra. På så vis hade vi smaker från runt Medelhavet – de grillade paprikorna förknippar jag med Italien, bönorna med sin vinaigrett känns väldigt franska och aubergineröran kommer från östra delarna, Levanten, där den heter Moutabal i Libanon och Mellanöstern, men för oss 2002434kanske är mer känd som Baba Ganoush från Turkiet.

Du behöver för 4 personer:

Beräkna ca 200 gram kött per person (det som blir över är supergott att servera kallt)

Marinad:

1 dl sojasås

1 dl olivolja

1/2 dl vin (ta den färg du har – rött, vitt eller rosé)2002440

gärna några tsk konjak

färska örtkryddor (vi tog rosmarin, timjan och salvia)

peppar, nymalen

ev. 1-2 klyftor vitlök, skalad och pressad

Grillade paprikor finner du i ett eget recept här på Katinkas Kitchen, likaså för att göra Baba Ganoush eller Moutabal och vad gäller bönor med tomatvinaigrette kan du utgå från receptet på vaxbönor med tomatvinaigrette som du också hittar här. Men jag kommer även att 2002439lägga ut det här specifika receptet här bredvid.

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till marinaden i en form eller bunke. Lägg ner det avtorkade köttet i marinaden. Det räcker faktiskt med att låta köttet ligga i marinaden under tiden som du gör de tillbehör du valt och grillen startas. Låt köttet stå framme under tiden så det blir rumstempererat för en bättre grillning.

Torka av köttet innan du lägger det på grillen. Låt det grilla först på ena sidan, vänd och låt grilla på andra sidan. Tänk på att köttet fortsätter att “efterkoka” efter du tagit det från grillen, så låt det inte ligga kvar alltför länge så det inte blir överstekt. Fint fläskkött tycker jag ska vara precis lite rosa inuti utan att vara rött eller rått på 2002441något vis. Man kan ofta känna genom att trycka med grillspaden eller tången på köttet när det börjar bli klart. Öva dig gärna varje gång du steker eller grillar kött hur det känns innan du skär upp det så lär du dig efter vart att känna igen hur köttet känns när det är som du vill ha det.

Lägg det färdiggrillade köttet åter i marinaden. Låt vila en stund innan du lyfter upp och skär upp det.

Servera med de goda tillbehören!

Bon appétit eller que approveche som det heter på spanska önskas med vänliga matglada sydspanska hälsningar från Katinkas Kitchen!2002436

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com2002442

cerdo-iberico (13)

Leave a Reply