Bönor m tomatvinaigrette

2002435

Bönor kan ibland lämpa sig väldigt väl att servera med en härlig vinaigrette. På så vis kan de serveras ljumma eller avsvalnade. Det känns särskilt fräscht på sensommaren och hösten när bönorna förhoppningsvis finns i affärerna, även om många affärer konstigt nog bara verkar ha färska bönor från Afrika eller Sydamerika snarare än de närodlade färska sommarbönorna. Då går jag hellre till frysdisken och tar de svenska bönorna i stället för några som rest runt halva jorden när vi egentligen har säsong hemma. Det brukar kunna vara lättare att hitta bönor på marknader.

De här gröna bönorna tillagade jag i sydspanien, närodlade på andalusisk mark precis ovanför kusten och köpta på den lokala marknaden. En vinaigrette med dijonsenap och den goda tunnskaliga spanska tomaten som 2002437smakar så gott men ser lite tråkig ut hälls över de nykokta bönorna. Här serverades de som tillbehör till grillad iberico-fläskkött.

Du behöver för ca 4 personer:

ca 700 gram färska bönor, som du skurit bort snibbarna i varje ända på

saltat vatten att koka dem i

Till tomatvinaigretten:

2-3 msk god vinäger, jag använde den spanska sherryvinägern

1-2 msk dijonsenap

1 stor spansk tomat eller 2-3 vanliga tomater, så solmogna som möjligt, skär bort skaften och hacka tomaterna ganska fint

1-2 schalottenlökar eller 1/2 rödlök, skalade, skurna i halvor och därefter skurna i tunna skivor2002438

färska örtkryddor – jag tog basilika och timjan, hackade

salt och peppar

ca 1/2 dl olivolja

gärna en liten eller 1/2 isbit för att få dressingen att emulgera lättare

Gör så här:

Koka bönorna i lättsaltat vatten tills de är så mjuka som du vill ha dem. Jag gillar när de är genomkokta, men en del föredrar de mer krispiga. Medan bönorna kokar rör du ihop dijonsenapen och vinägern, rör i salt, peppar och en del av örterna 2002440(resten sparar du till uppläggningen) och avslutningsvis olivolja droppvis. För att hjälpa den gå ihop kan det hjälpa med en bit kall is som smälter och faktiskt får den att bli tjock och fin – ett trick jag lärt mig av fransmännen:)

Häll vattnet av de färdiga bönorna, lägg bönorna i en skål eller på ett uppläggningsfat. Lägg de hackade tomaterna ovanpå bönorna, därpå den skivade löken och häll dressingen över. Dekorera med färska örtkryddor.

Låt stå till servering. Den är även god att servera kall nästa dag.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld2002436

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera