Varm fänkålssallad

2008082

Den här fänkålssalladen har blivit en av sommarens stora favoriter. Den har underbara smaker av fänkålen tillsammans med sherryvinäger och rosépeppar. Jag serverar den till snabbt ugnsstekt lax, till lite mer raffinerad lättrimmad långsambakad torskrygg eller till kött. Här fick den vara ett tillbehör till grillade lammkotletter.

Fänkålssalladen kan serveras varm, ljummen eller kall. Den får sin fina smak av sherryvinäger, så det passade extra bra att laga den här i sydspanien. Försök få tag på en god sherryvinäger, det brukar finnas på välsorterade mataffärer numera. Välj annars en särdeles god vitvinsvinäger. En god olivolja är också viktigt för den rätta smaken. Vad gäller fänkålen bör den självklart vara så färsk och fin som möjligt, gärna med fina kvastar av de dill-liknande vipporna som också får vara med i salladen och dekorera.

Den strikte vegetarianen utesluter smöret och tar i stället mer olivolja.

Du behöver för ca 4 personer:

2-3 fänkålsstånd, beroende på storlek, tvättade och tunt skivade

2-3 schalottenlökar eller 1 stor fin gul eller röd lök, skalade och delade i halvor samt därefter tunt skivade

olivolja till stekning

en rejäl klick smör till stekning

svartpeppar och salt

rosépeppar

gärna en liten skvätt vitt vin

sherryvinäger

olivolja vid servering

de gröna vipporna från fänkålen

ev. lite gräslök, sköljd och strimlad

Gör så här:2008084

Hetta upp olivolja och smör på medellåg värme, fräs löken i den. När löken sjunkit ihop och blivit blank tillsätter du fänkålen. Låt steka, rör om då och då. Krydda med peppar, salt och rosépeppar. Låt steka tills fänkålen mjuknat. Häll på en skvätt vitt vin och låt koka in. Tillsätt gärna en sked smör till, krydda med någon tsk god sherryvinäger. Tillsätt även en del av fänkålsvipporna om du har många.

Lägg upp på serveringsfat och krydda med lite mer rosépeppar, med de gröna dekorativa fänkålsvipporna och ev. med lite gräslök. Ringla olivolja över och servera.

Om du väljer att servera salladen kall är det lämpligt att tillsätta lite extra sherryvinäger och olivolja.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera