Grillade lamm-kotletter & goda tillbehör

2008081

Lammkotletter är fantastiskt gott och lätt att laga! De behöver i min mening inte marineras utan det räcker att de får en dos olivolja med rosmarin, vitlök och gärna rivet citronskal. Det går dessutom otroligt fort att grilla dem. Det enda du behöver lägga lite tid på är de tillbehör du väljer.

Här har jag i och för sig valt ett lite mer tidskrävande tillbehör i form av den ljuvligt goda varma fänkålssalladen. Men därutöver serverade jag snabbkokta färskpotatisar och ett ört- och citronsmakande smör som passar bra till.

Jag hade också blomkål smaksatt med rostad serranoskinka, 2008083citronskal och olivolja, som jag så här i efterhand snarare rekommenderar att servera som en förrätt så dess delikata smaker får komma mer till sin rätt. Det receptet kommer att publiceras separat.

Den här måltiden lagade jag i sydspanien och när vi inhandlade alla goda grönsaker på marknaden pratade den andalusiske grönsakshandlaren sig varm för den i hans mening mycket speciella potatis som han verkligen tyckte jag skulle pröva; ”de låter den inte växa klart som man brukar, utan den plockas när den fortfarande är späd och bara har utvecklat ett fåtal rotknölar, med tunt skal och fin smak.” Färskpotatis, tänkte jag men sade artigt: Åh, det låter underbart! Den måste vi pröva!:)2008327

Du behöver för 4 personer:

3-4 lammkotletter per person

3-4 vitlöksklyftor, skalade och pressade

1/2 dl olivolja

det finrivna skalet av 1/2-1 citron

rosmarin, gärna färsk, hackad

Färskpotatis, om du också vill ha det2008345

Till örtsmöret:

75 gram smör

1-2 vitlöksklyftor, skalade och pressade

det finrivna skalet av 1/2- 1 citron

färska örtkryddor, hackade – jag tog timjan, rosmarin och lite mynta2008087

salt och peppar och gärna lite mynta-lime kryddblanding20080862008085

 

Gör så här:

Blanda ihop vitlöken, rosmarinen, citronskalet och olivoljan med salt och peppar. Lägg de avtorkade lammkotletterna i oljeblandningen, se till att lammkotletterna är väl täckta genom att röra runt i dem – helst för hand (naturligtvis med vältvättade händer)

Rör ihop det goda ört- vitlöks- och citronsmöret. Smaka av. Gör i ordning dina övriga tillbehör – kanske morötter eller chilistekt zucchini som du finner här bredvid på Katinkas Kitchen.

Starta grillen i god tid så du hinner få fin glöd på den tills det är dags att grilla.

Strax innan servering lägger du lammkotletterna på grillen och passar dem noga – det går fort att grilla dem! Vänd och ta dem ganska snart av värmen så de inte blir överstekta.

Servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera